ΣτΕ:Πρόστιμο για λαθρεμπορία ακόμη και αν ο δράστης έχει αθωωθεί

Το πράσινο φως για την επιβολή προστίμου στις περιπτώσεις λαθρεμπορίας , ακόμη και αν έχει ο απαλλαγεί ο δράστης για το ίδιο αδίκημα από τα ποινικά δικαστήρια, ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως επισημαίνουν οι δικαστές της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου (απόφαση υπ  αριθμ. 1741/2015),  η αμετάκλητη αθώωση του κατηγορουμένου από τα ποινικά δικαστήρια δεν αποκλείει, αφού βέβαια συνεκτιμηθεί το γεγονός αυτό, να υπάρξει αιτιολογημένη διαφορετική κρίση στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης για την επιβολή πολλαπλού τέλους,  λόγω λαθρεμπορίας.

Στην  ίδια απόφαση τονίζεται ότι η διπλή ποινή (χρηματικό πρόστιμο και ποινική καταδίκη) για τις περιπτώσεις της λαθρεμπορίας δεν αποτελεί διπλή κύρωση για το ίδιο αδίκημα σύμφωνα με την αρχή  «κανείς δε διώκεται, ούτε τιμωρείται ποινικά δις για το ίδιο αδίκημα» και επομένως δεν είναι αντίθετη στην ευρωπαική και ελληνική νομοθεσία.

Η υπόθεση που απασχόλησε το ΣτΕ αφορούσε εταιρία πετρελαιοειδών η οποία διέθεσε με πλαστά τιμολόγια σε ανύπαρκτη εταιρία 326.361 λίτρα   πετρελαίου κίνησης, λαθραίας προέλευσης, για κατανάλωση στην εσωτερική αγορά.  Από τα ποινικά δικαστήρια η εταιρία απηλλάγη λόγω αμφιβολιών αλλά το Τελωνείο Ελευθέρων Τελωνειακών Συγκροτημάτων Πειραιά της επέβαλε πρόστιμο ύψους 35.406 ευρώ.

Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το πολλαπλό τέλος λαθρεμπορίας δεν συνιστά ποινή που επιβάλλεται μέσω της ποινικής διαδικασίας  με σκοπό  την γενικότερη νομική, ηθική και κοινωνική αποδοκιμασία της συμπεριφοράς του δράστη, αλλά έχει χαρακτήρα, διοικητικής κυρώσεως και εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό, που είναι «η διασφάλιση της εισπράξεως κοινοτικών και εθνικών πόρων καθώς και η τήρηση και ομαλή εφαρμογή των κανόνων της τελωνειακής διαδικασίας».

Προσθέτουν ακόμη ότι  «οι προβλεπόμενες στον Τελωνειακό Κώδικα ποινές για το ποινικό αδίκημα της λαθρεμπορίας συνίστανται, κατά κανόνα, σε στέρηση της ελευθερίας του δράστη (φυλάκιση ή κάθειρξη) και ουδόλως δύνανται να συγκριθούν με τις χρηματικές κυρώσεις του αντιστοίχου διοικητικού αδικήματος».

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here