Μειώνεται κατά το ήμισυ ο φόρος στο κρασί

Τη βελτιωμένη πρόταση κυβέρνησης και θεσμών για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί παρουσίασε στη Βουλή μία ώρα πριν την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Οπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής η επιβάρυνση ανά φιάλη θα μειωθεί κατά το ήμισυ και συγκεκριμένα στα 15 από τα 30 λεπτά.

Εξάλλου, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αφορά και τα εισαγόμενα κρασιά που καταναλώνονται στη χώρα, ενώ για τα κρασιά που εξάγονται θα υπάρξει άλλη ρύθμιση.

Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε αλλαγή της διάταξης για την επιβολή φόρου στον οίνο, διαπιστώνοντας ότι το σχετικό άρθρο στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα δεν τυγχάνει στοιχειώδους στήριξης ούτε από τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας. Μετά το τσουνάμι  επικρίσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, την εκδήλωση διαθέσεων καταψήφισης από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, αλλά και το αίτημα των ούτως ή άλλως ελαχίστων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν τον λόγο να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη, η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη δήλωσε ότι θα επανεξεταζόταν το ζήτημα και πως σήμερα, στην Ολομέλεια, θα παρουσιαζόταν νέα πρόταση.

Οι όποιες αλλαγές αποτέλεσαν αντικείμενο έκτακτων συνομιλιών των κ. Αλεξιάδη-Χουλιαράκη με τους θεσμούς, αργά χθες το βράδυ, ώστε να βρεθεί αποδεκτή εναλλακτική λύση, με την κυβέρνηση να προσέρχεται στις συνομιλίες αυτές με πρόταση για μείωση του φόρου από τα αρχικώς προταθέντα 40 στα 15-20 λεπτά ανά φιάλη και αναζήτηση κάλυψης των περίπου πενήντα εκατομμυρίων που θα δημιουργηθούν ως «κενό» μέσω άλλων ισοδύναμων μέτρων.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here