Στα 108,4 δις τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Στα 108,4 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως τον Ιούνιο του 2016.

Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο 45,1% των συνολικών «ανοιγμάτων» των τραπεζών, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η διαχείρισή τους αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στη σχετική έκθεση επισημαίνεται ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος θα επιτρέψει την απελευθέρωση κεφαλαίων για την ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις βασικές πρωτοβουλίες είναι η υποχρέωση των τραπεζών να θέσουν επιχειρησιακούς στόχους για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Παράλληλα, προχώρησε στην αναβάθμιση του πλαισίου εποπτικής πληροφόρησης, ώστε να επιτρέψει στις εποπτικές αρχές να αποκτήσουν σε τριμηνιαία βάση αναλυτική εικόνα, ως προς την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, αλλά και μια απολογιστική εικόνα των επιχειρησιακών στόχων και των επιλεγμένων δεικτών απόδοσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here