Στoν Ευκλείδη τα κλειδιά της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έγινε στόχος  αλλεπάλληλων, «μεθοδευμένων δημοσιευμάτων» όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, παρέχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, υπό τη προεδρία του οποίου συζητήθηκαν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, όλα τα ανοικτά θέματα που αφορούν τον συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο μαζί με την επιβεβαίωση της στήριξης προς τον κ. Βαρουφάκη, «ο οποίος», σύμφωνα με non paper  κινείται στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση»,  ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών αλλά με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η πολιτική ομάδα ανασυγκρότησης υπό τη νέα της, διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει το απόγευμα για να καθορίσει τη στάση της στις εντατικές συζητήσεις που αρχίζουν μέσω τηλεδιάσκεψης με το Bruassels Group. Ενδεικτικό του νέου κλίματος αλλά και της κρισιμότητας των συζητήσεων είναι ότι στην συνεδρίαση της  ομάδα μετέχουν και επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο γραμματέας της ΚΕ Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Γ.Σταθάκης.

H απόφαση αυτή του πρωθυπουργού για αναδιάταξη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αν και δεν βγάζει επισήμως εκτός παιγνιδιού τον υπουργό Οικονομικών, δημιουργεί εν τούτοις την εντύπωση, όπως λένε πολλοί, μια εύσχημης, μετ΄επαίνων αποστρατείας ή στη καλύτερη περίπτωση  μιάς προσωρινής «απομάκρυνσης» του υπουργού Οικονομικών από την πραγματική, ενεργό διαπραγμάτευση που εισέρχεται σε νέα φάση, μετά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να μιλήσει τηελφωνικά με τον γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι αποφάσεις Τσίπρα, συνέπεια και των συντονισμένων επιθέσεων κατά Βαρουφάκη από όλο το ευρωπαικό κατεστημένο,  συνιστά, όπως αναφέρει  και του Μαξίμου, συνολική αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της χώρας.

Αυτό καταδεικνύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός  ότι η ευθύνη για την εκπόνηση ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ελληνική οικονομία ανατέθηκε γενικό γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού Ν. Θεοχαράκη ενώ η ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων στον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

Όπως έγινε γνωστό,  στην ευρεία χθεσινοβραδυνή  σύσκεψη  στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος, αποφασίσθηκε:

* Επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.

* Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο

* Η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

* Ανατέθηκε στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.  Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

* Την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here