«Σταμάτα να λες στις γυναίκες να χαμογελάνε»

8

“Κούκλα”, “κορμάρα”, “πώς είσαι έτσι”, “γιατί δε μας μιλάς”, “χαμογέλα και λίγο”, “τα θέλει κι αυτή έτσι όπως είναι ντυμένη” είναι μερικά από τα σχόλια που ακούν συχνά οι γυναίκες σε εξωτερικούς, αλλά και εσωτερικούς, χώρους σε όλον τον κόσμο.

Η εικαστικός Tatyana Fazlalizadeh, όμως, κουράστηκε να ακούει τέτοιου είδους σχόλια και αποφάσισε να δώσει τη δική της απάντηση, μέσα από την τέχνη της.

Ενώ το πεδίο της Fazlalizadeh είναι η ζωγραφική με λαδομπογιές, αποφάσισε αυτήν τη φορά να βγει έξω όπου και βρίσκει γυναίκες με σχετικές προσωπικές εμπειρίες. Η καλλιτέχνης μιλάει μαζί τους για τον σχολιασμό στο δρόμο, ακούει τις ιστορίες τους αλλά και τι θα ήθελαν να πουν σε αυτούς που τις παρενοχλούν, και στη συνέχεια δημιουργεί τα πορτρέτα τους.

Έπειτα μετατρέπει τα πορτρέτα τους σε αφίσες, τις οποίες συνοδεύει με ένα απόφθεγμα που οι ίδιες γυναίκες έχουν αναφέρει στη συνομιλία τους με την καλλιτέχνη. Στη συνέχεια, η Fazlalizadeh κολλάει τις αφίσες στις γειτονιές των γυναικών, ή σε περιοχές που ακούγονται περισσότερο αυτά τα σχόλια.

20130228_143504_3

DSC_0547_905

DSC_1248_905

DSC_1273_905

Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε με αφορμή την παρενόχληση που λαμβάνει χώρα καθημερινά στους δρόμους της Νέας Υόρκης, αλλά αφορά τον γενικότερο σχολιασμό με τον οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες, είτε στο δρόμο είτε σε εσωτερικούς χώρους. Σχόλια που βάζουν τη γυναίκα σε ένα ρόλο που αξιολογείται από το πόσο χαμογελαστή και ευχάριστη είναι, από το σώμα της, και από το βαθμό στον οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες και επιθυμίες του περίγυρου της. “Λουλούδι” λένε οι πιο καλοπροαίρετοι, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις ο ρόλος που προκύπτει υπονοείται ως διακοσμητικός.

Η Fazlalizadeh και οι υπόλοιπες γυναίκες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, υπενθυμίζουν σε όλους ότι οι γυναίκες δεν είναι δημόσιος χώρος, το σώμα τους δεν αφορά κανέναν, το όνομα τους δεν είναι μωρό, γλύκα ή κούκλα και ότι το ντύσιμο τους δεν αποτελεί κανενός είδους πρόσκληση. Με λίγα λόγια, “Σταμάτα να λες στις γυναίκες να χαμογελάνε!”.

8

9

26-2_905

pat

Περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ της Tatyana Fazlalizadeh ‘Stop Telling Women to Smile’ μπορείτε να βρείτε εδώ.

πηγή: thewholecaw.net

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here