Σταθάκης: Όπως η Πορτογαλία κι η Ισπανία χρειάζεται να αλλάξει στις 20 Δεκεμβρίου

ΦΩΤΟ: IN TIME (Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, με τίτλο «Όπως στην Πορτογαλία, η Ισπανία χρειάζεται να αλλάξει στις 20 Δεκεμβρίου», φιλοξενεί η ισπανική εφημερίδα El Mundo. Ακολουθεί το σύνολο των ερωτήσεων και απαντήσεων του Γ. Σταθάκη.

«Πιστεύω ότι οι Ισπανοί ψηφοφόροι έχουν την ανάγκη μιας αλλαγής. Όπως και στην Πορτογαλία έτσι και αυτοί χρειάζονται μια αλλαγή. Εκεί εκφράστηκαν φέρνοντας στη χώρα τους μια κυβέρνηση Αριστεράς. Η εξέλιξη μιας χώρας επηρεάζει τη σκέψη και τη δράση των γειτονικών χωρών. Είμαι σίγουρος ότι το καλοκαίρι η Ελληνική Κυβέρνηση φαινόταν εγκλωβισμένη και αυτό θα μπορούσε να έχει επηρεάσει αρνητικά τη σχέση της με άλλες χώρες. Εκείνοι οι οποίοι μας ψήφισαν τον Ιανουάριο το έκαναν εκ νέου τον Σεπτέμβριο παρά τις διαπραγματεύσεις, τον περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων και τη διαίρεση του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι μας είδαν ότι σε όλο αυτό το διάστημα μπορέσαμε να αλλάξουμε αυτό που οι πολιτικές δυνάμεις του παρελθόντος έφεραν στη χώρα»., είπε ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οσον αφορά τα captial controls, o κ. Σταθάκης εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα τελειώσουν πριν το καλοκαίρι ενώ βλάπει σημάδια ανάκαμψης: «Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης. Το καλοκαίρι γινόταν λόγος για μια ύφεση 2,5% για το 2015. Η ύφεση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από το 1% και δεν αποκλείω και κάποια καλύτερη απόδοση. Στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2016 η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Επιπλέον, θα εξαφανιστούν οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων. Θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές. Το θέμα της κρίσης εντός ολίγου θα αποτελεί παρελθόν παρότι με ανησυχούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, τα υψηλά επίπεδα της φτώχειας και της ανεργίας ή η δυσκολία αρκετών οικογενειών προκειμένου να θερμάνουν τα σπίτια τους… Αυτές είναι οι πιο βαθιές πληγές της κρίσης και θα αργήσουν να γιατρευθούν», καταλήγει.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here