Στάινμαιερ: Να ριχθεί φως για τις παρακολουθήσεις από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ζήτησε σήμερα «να ριχθεί φως το συντομότερο δυνατόν” μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Γάλλο ομόλογό του, τον Λοράν Φαμπιούς.
«Πρέπει να ρίξουμε φως, το συντομότερο δυνατόν, στο τι ακριβώς συνέβη. Αυτό αναμένουμε από την BND”, την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, είπε σε συνάντηση που είχε με τον Φαμπιούς στο Παρίσι.

«Η Γαλλία και οι Γάλλοι πολιτικοί δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο υποκλοπών από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η εμπιστοσύνη μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας και ιδίως μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών είναι μεγάλη. Όμως δημιουργούνται αναγκαστικά εντάσεις όταν ακούγονται ειδήσεις όπως αυτή”, παραδέχτηκε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο Φαμπιούς υπογράμμισε ότι τέτοιες πρακτικές δεν επιτρέπονται «μεταξύ φίλων” και ότι ελπίζει, εάν επιβεβαιωθούν, πως μόνο ο ίδιος ήταν στόχος. «Ζητήσαμε από τη γερμανική κυβέρνηση εξηγήσεις, πληροφορίες και είμαι βέβαιος ότι θα μας τις δώσει. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι, ο πρόεδρος (Φρανσουά Ολάντ) και εγώ ότι όλα αυτά έχουν σταματήσει και ότι δεν αφορούσαν παρά μόνο εμένα”, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ολάντ ζήτησε να ενημερωθεί η χώρα του για «όλες τις πληροφορίες” που αφορούν την υπόθεση αυτή. Υπογράμμισε ότι έχει πληροφορηθεί πως «αυτές οι πρακτικές έχουν σταματήσει” και ζήτησε αποδείξεις.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο της Γερμανίας, οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν όχι μόνο τον Φαμπιούς αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και το FBI.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here