Σπούτνικ Festival 2016: Αφιέρωμα στο προσφυγικό- Δρόμοι που τέμνονται, λαοί που συναντιούνται

Το «Σπούτνικ Festival 2016» διοργανώνεται στο Άλσος Στρατού στο Γουδή στις 30/9 – 1/10 2016. Είναι μια γιορτή αλληλεγγύης και συμμετοχής, μία γιορτή της ριζοσπαστικής αριστεράς που προβάλει ένα διαφορετικό μοντέλο ψυχαγωγίας, απέναντι στην εμπορευματοποίηση της διασκέδασης και του ελεύθερου χρόνου.

Καλλιτεχνικά δρώμενα και πολιτικές συζητήσεις θα εναλλάσσονται στο διήμερο του Φεστιβάλ, επιδιώκοντας να αποτελέσουν πόλο έλξης του νεανικού και όχι μόνο κοινού. Ένα Φεστιβάλ γεμάτο εκθέσεις, ιστορικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες και διαφορετικές γεύσεις ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρxει «Διεθνούπολη» με πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις από την Ευρώπη και τον κόσμο, «Αλληλέγγυο Χωριό», απ’ την αλληλεγγύη για όλους, δομές κοινωνικής  αλληλεγγύης της Αττικής και συνεταιριστικά εγχειρήματα καθώς και το «Κόκκινο χωριό» από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό “105.5 Στο Κόκκινο”.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα σε νέους και νέες, καλλιτέχνες, ομάδες και δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να εκθέσουν τα έργα τους στο χώρο του. Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης νέων που σκέφτονται και δρουν συλλογικά, lgbtqi συλλογικοτήτων, συνεταιριστικών εγχειρημάτων και μεταναστευτικών ομάδων.

Το αφιέρωμα στους πρόσφυγες

«Warehouse of souls» (Εγκλωβισμένες ψυχές)

Ένα οδοιπορικό στην Ειδομένη, φωτογραφική έκθεση από τον Αγγελο Μπαράι.

Λίγα λόγια για την έκθεση: Οι φωτογραφίες μου αυτές, δεν αποτελούν κατά την γνώμη μου ένα έργο τέχνης αλλά την ωμή αποτύπωση της κατάστασης στην Ειδομένη, ένα μικρό ελληνικό χωριό κοντά στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΔΓΜ, όπου πρόσφυγες και μετανάστες, στοιβάζονταν κατά χιλιάδες μέσα και έξω από το προσωρινό camp που στήθηκε εκεί, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ και της των ισχυρών της Ευρώπης να κλείσουν τα σύνορα, μαζί και την αποκαλούμενη «Βαλκανική οδό», που οδηγούσε τους πρόσφυγες προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ο στόχος μου με αυτή την δουλειά, ήταν να αποτυπώσω την καθημερινή ζωή μέσα και γύρω από το camp,  να δώσω στον θεατή την ευκαιρία να συμπονέσει τους ανθρώπους αυτούς, να καταλάβει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και να προσπαθήσει να φανταστεί πως είναι να είσαι παγιδευμένοι σε μια «νεκρή ζώνη» , σε μια χώρα που δύσκολα μπορεί να φροντίσει ακόμα και τους ντόπιους.  Ο Άγγελος Μπαράι γεννήθηκε το 1994 στην Αλβανία, όμως, δεν πρόλαβε να τη γνωρίσει, καθώς μετανάστευσε στην Ελλάδα με την οικογένειά του σε πολύ μικρή ηλικία. Μετά από νίκη σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας, σπούδασε με υποτροφία Ιστορία και Φιλοσοφία της Τέχνης και Photomedia στη Σχολή Καλών Τεχνών Borgias Fine Art & Design. Κέρδισε άλλη μια υποτροφία από τη Σχολή Φωτογραφίας «Όραμα», ύστερα από διαγωνισμό φωτογραφικού Portfolio. Εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και για μουσικά και κινηματογραφικά Φεστιβάλ και για συναυλίες στην Ελλάδα. Έχει υπάρξει επίσημος Φωτογράφος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κοινωνικών συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών. Ο ίδιος σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος στους τομείς του φωτορεπορτάζ για διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, καθώς και για ελληνικά και ξένα πρακτορεία φωτογραφίας με βάση την Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Αλβανία, αποτυπώνοντας με το φακό του καταστάσεις και γεγονότα. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί σε Διαγωνισμούς και έχουν εκτεθεί σε σημαντικά Φεστιβάλ και σε ομαδικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«City of children»

Οι πρόσφυγες στον Πειραιά. Έκθεση φωτογραφίας από τον φωτογράφο Βαγγέλη Πουλή

-Έργα ζωγραφικής για το προσφυγικό από τον Γιάννη Σφενδύλη

«Έκθεση ζωγραφικής από Αφγανούς πρόσφυγες»

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here