Σπίρτζης: 3.000 θέσεις εργασίας από την επένδυση στο Θριάσιο

«Μετά από 12 χρόνια αδράνειας, εμπλοκών και καθυστερήσεων, αλλά και δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς, το 2006 και το 2009, η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο είναι γεγονός. Η νέα αυτή επένδυση, ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσει σε βάθος δεκαετίας, περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας» τονίζει σε δήλωση του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, καθώς κατατέθηκε προσφορά από το σχήμα της «ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ ΑΕ – GOLDAIR CARGO AE».

Ειδικότερα, ο υπουργός επισημαίνει πως πρόκειται για μία επένδυση, η οποία θα αναδείξει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.

«Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο αποτελεί στρατηγικό στόχο για την ανάπτυξη τόσο του τομέα των εμπορευματικών μεταφορών και ειδικά των σιδηροδρομικών όσο και για τη λειτουργία του ως πύλης για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρωταρχική στόχευση της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ, αλλά και της διοίκησης της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, είναι η υλοποίηση της επένδυσης στο Θριάσιο Πεδίο να διέπεται από κανόνες διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

-Καταβολή στο κράτος (ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ) άμεσου τιμήματος 10.000.000 ευρώ, με την κύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης, για το οποίο θα έχει ήδη δοθεί αντίστοιχη εγγυητική επιστολή.

-Στα δύο πρώτα έτη θα κτιστούν 120.000 μ2 αντί 50.000 μ2, όπως προέβλεπε ο αρχικός διαγωνισμός.

-Το σύνολο των κτιρίων – ήτοι κατ΄ελάχιστον 240.000 μ2 – θα κτιστούν το χρονικό διάστημα μεταξύ του 2ου έως και του 10ου έτους της παραχώρησης, και όχι στα 50 έτη, όπως επίσης προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση της επένδυσης, με τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, επιγραμματικά συνίστανται στα εξής:

-Προσφέρονται σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα στο ελληνικό δημόσιο

-Αλλάζει θετικά το επενδυτικό τοπίο και δημιουργείται ένα νέο επενδυτικό κλίμα, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας μας

-Η Ελλάδα καθίσταται παράγοντας υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας και αποκτά δεσπόζουσα θέση στη νοτιανατολική Ευρώπη, στο τομέα των μεταφορών

-Δίνεται ώθηση στις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρόμου

-Δημιουργείται σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας

-Υποστηρίζεται η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ενισχύεται η εξωστρέφεια της Οικονομίας

-Αλλάζει θεαματικά προς το καλύτερο το τοπίο των Μεταφορών στη χώρα

-Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες ανάπτυξης των επιχειρήσεων συνδυαστικών μεταφορών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται υποστηρικτικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here