Σπίρτζης: Στις 27/10 οι τελικές προσφορές για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη, ορίζεται η 27η Οκτωβρίου 2016, νέα ημερομηνία κατάθεσης προσφορών –που θα είναι και η καταληκτική- μετά από επίσημο αίτημα που υπέβαλε  προς το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ  η συντριπτική πλειοψηφία από τις κοινοπραξίες εγχώριων και ξένων εταιρειών, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό και την υλοποίηση του έργου.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης, για την απόφαση που αφορά το έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου Κρήτης σημειώνει ότι:

  • Διασφαλίζει με ακόμη καλύτερους όρους, τον υγιή ανταγωνισμό των συμμετεχόντων και την προσέλκυση ( ήδη εκδηλωμένου) επενδυτικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών
  • Προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου ούτως ώστε να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, ως έργο και επένδυση καταλύτης, για την Κρήτη και την εθνική οικονομία.

Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται  δύο σημαντικές αλλαγές των όρων στα τεύχη δημοπράτησης, οι οποίες, στοχεύουν  στη βελτίωση των όρων συνεργασίας του Δημοσίου με τα πιθανά επενδυτικά σχήματα και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

Ειδικότερα:

–      Η πρώτη αλλαγή αφορά θέματα διαιτησίας στο έργο ώστε να          διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου από διαιτησία διεθνούς           δικαστηρίου και επιδιαιτητή αναγνωρισμένο από το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στο Παρίσι.

–     Η δεύτερη αλλαγή θωρακίζει το δημόσιο χαρακτήρα του έργου αποκλείοντας ακόμη και μελλοντική παράδοση του αεροδρομίου του Καστελίου σε ιδιώτες. Μάλιστα, εξασφαλίζει για το Δημόσιο δεσπόζουσα θέση: Στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται μέγιστη δυνατή συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό 45%  έως 55% της Εταιρείας Κατασκευής και Λειτουργίας του Αερολιμένα και σε καμία περίπτωση το προαναφερθέν ποσοστό της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό σχήμα, δε θα μπορεί να είναι μικρότερο του 35% σε όλη την διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here