Σπίρτζης: Σε χρόνο ρεκόρ η καταγραφή ζημιών στη Θάσο με νέο σύστημα

Μέσα σε έξι μόλις ημέρες, σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά αλλά και διεθνή δεδομένα, ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά, σε ολόκληρο το νησί της Θάσου.

%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b7%cf%82-%ce%b8%ce%b1%cf%83%ce%bf%cf%82

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης,  η ταχύτατη απογραφή των ζημιών από την πυρκαγιά στη Θάσο επιτεύχθηκε χάρη στο νέο σύστημα του ΥΠΟΜΕΔΙ, άμεσης και έγκυρης εποπτείας, καταγραφής και αξιολόγησης από εδάφους και αέρος των συνεπειών φυσικών καταστροφών, (πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α.).

Το έργο της απογραφής στη Θάσο με το νέο καινοτόμο σύστημα, που αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη, έφερε σε πέρας μικτό κλιμάκιο, εξειδικευμένων στελεχών του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τη διενέργεια αυτοψιών, τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την  εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων τεχνολογίας.

Το νέο σύστημα περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από τη Θάσο, για την άμεση αντιμετώπιση και την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε η πυρκαγιά σε ιδιωτικές περιουσίες, δημόσιες υποδομές και στο πολύτιμο φυσικό απόθεμα του νησιού.

Το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ έθεσε σε λειτουργία το νέο σύστημα καταγραφής των ζημιών από την πυρκαγιά στη Θάσο τη Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, δηλαδή από την  επομένη ημέρα της επιτόπιας επίσκεψης, που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστο Σπίρτζη, στις πληγείσες περιοχές του νησιού.

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης σε δήλωση του τονίζει ότι:

 • Βάζουμε τέλος στην γραφειοκρατική κοροϊδία, στις ατέρμονες καθυστερήσεις οριοθετήσεων και αποζημιώσεων  και στην πελατειακή αναποτελεσματικότητα του παλαιοκομματικού συστήματος, που επί δεκαετίες, αντί να στηρίζει και να συνδράμει τους πολίτες, πλήττει το περιβάλλον και την αξιοπρέπεια των πληγέντων πολιτών, πολλές φορές πιο βάναυσα από τις ίδιες τις φυσικές καταστροφές.
 • Η  Κυβέρνηση και το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Αυτοδιοίκηση, θέτει σε εφαρμογή συνολικό σχεδιασμό θεσμικών, διοικητικών και τεχνολογικών μέτρων και παρεμβάσεων για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την ταχεία αποζημίωση των πολιτών.
 • Η εφαρμογή του νέου καινοτόμου συστήματος άμεσης καταγραφής των ζημιών με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης και του ΥΠΟΜΕΔΙ για την άμεση, σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.
 • Η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος με επιτυχία και θεαματικά αποτελέσματα στη Θάσο οδηγεί στο επόμενο βήμα, που είναι να καθιερωθεί η γενική εφαρμογή του, σε όλες τις περιπτώσεις απογραφής των ζημιών φυσικών καταστροφών.
 • Η διαδικασία οριοθέτησης των ζημιών και η απογραφή των ζημιών θα είναι ταχύτατη, ώστε να ακολουθεί αμέσως η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και να συντομεύσει  σε λίγες εβδομάδες, από πολλούς μήνες ακόμη και χρόνια που είναι μέχρι τώρα, ο χρόνος υποβολής φακέλων επισκευής και καταβολής αποζημιώσεων.

Η ταυτότητα και τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος

Τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος εποπτείας, καταγραφής και αξιολόγησης από εδάφους και αέρος των συνεπειών φυσικών καταστροφών, που θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ είναι:

 • Η άμεση καταγραφή και αξιολόγηση βλαβών, σχεδόν ταυτόχρονα με την εξέλιξη της φυσικής καταστροφής, ώστε να ληφθούν τα πρώτα μέτρα ανάσχεσης των συνεπειών του φαινομένου, αρωγής προς τους πληγέντες και να προσδιοριστούν τα επικίνδυνα ή επισκευάσιμα κτήρια.
 • Εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πολλών εργατοωρών, που σπαταλώνται στην προσέγγιση αγνώστων και απομακρυσμένων από αστικούς ιστούς περιοχών, πολλές φορές δυσπρόσιτων εξ αιτίας εδαφικών δεδομένων ή βλαβών σε υποδομές δρόμους κλπ, εξ αιτίας της καταστροφής.
 • Είναι δυνατή η ταυτόχρονη αξιοποίηση των συνδυασμένων γεωχωρικών δεδομένων και των ορθών φωτογραφιών, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών γεωπληροφορικής στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, καθώς και στο πεδίο. Αυτό γίνεται, καθώς τα συνεργεία που διενεργούν ελέγχους των επιπτώσεων, μπορούν να διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα για άμεσο εντοπισμό των κτισμάτων και καταγραφή των πορισμάτων των αυτοψιών.
 • Τα αποτελέσματα είναι διαχειρίσιμα από την  υπηρεσία του Υπουργείου, που έχει την αρμοδιότητα αποκατάστασης των βλαβών, ως υπόβαθρο αναφοράς, ως μέσο διασταύρωσης μετρικών και πραγματικών στοιχείων και κυρίως, ως πρώτο στοιχείο σύνταξης του φακέλου αποκατάστασης κάθε κτίσματος με επιστημονικό τρόπο, που βασίζεται σε πραγματικά και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία και μπορεί να προσφέρεται από το κράτος προς τους πολίτες.
 • Προβλέπεται αναγωγή της ορθοφωτογράφησης σε γεωχωρικά δεδομένα του Ελληνικού Γεωδαιτικού Συστήματος Αναφοράς ΕΓΣΑ 87, που ορίζεται ως το σύστημα καταγραφής κατά απόλυτο τρόπο που ορίζει μοναδιαία τις συντεταγμένες ενός κτίσματος και χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές κρατικών δομών, όπως το Κτηματολόγιο ή η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων για την έκδοση αδειών δόμησης.
 • Η πρότυπη επιχείρηση θα οδηγήσει σε κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών, ανά είδος φυσικής καταστροφής, ώστε με την αξιοποίηση των τεχνολογιών UAVs και την αναγωγή των ψηφιακών αεροφωτογραφιών σε γεωχωρικά δεδομένα, να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγνώρισης των πληγέντων περιοχών και η αποκατάστασή τους.

Σημειώνεται ότι η καταγραφή βλαβών σε κτίρια λόγω φυσικών καταστροφών, γίνεται από κρατικές δομές επειδή η χρηματοδότηση για την αποκατάστασή τους και η εποπτεία των εργασιών για το σκοπό αυτό, αποτελεί κρατική μέριμνα.

Ειδικότερα στη Θάσο το κλιμάκιο που έθεσε σε λειτουργία το νέο καινοτόμο σύστημα του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ  απαρτίζεται από στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, που έχει την αρμοδιότητα διενέργειας αυτοψιών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτισμάτων και για τη χορήγηση αποζημιώσεων. Στο ίδιο κλιμάκιο μετέχουν επίσης στελέχη του Κέντρου Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ). Η καταγραφή από αέρος των περιοχών έγινε με χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και με υποστήριξη των  πτήσεων από τον φορέα Altus LSA.
Το κλιμάκιο ξεκίνησε το έργο του με καταγραφές και αυτοψίες από την βορειοδυτική πλευρά της Θάσου και τους οικισμούς της περιοχής του Πρίνου και ολοκλήρωσε το έργο του, καταγράφοντας τις περιοχές και τους οικισμούς της νοτιοανατολικής πλευράς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here