Σπίρτζης: Ο άξονας οδός Πάτρας-Πύργου θα γίνει με διαφάνεια και όφελος 250 εκ. ευρώ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει μία διαγωνιστική διαδικασία με ψευδές χρονοδιάγραμμα, που απευθυνόταν μόνο στις έξι μεγάλες τεχνικές εταιρείες και οι μελέτες, οι ποσότητες και οι εργασίες που προβλέπονταν θα γίνονταν από την κοινοπραξία που μετείχαν οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες, δηλαδή της Ολυμπίας Οδού».

Αυτά τόνισε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το οδικό έργο Πάτρας-Πύργου προωθείται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ με διαφάνεια, κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και όρους που διασφαλίζουν αφενός μεν ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και υπερβάσεις  αφετέρου δε από την διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε θα έχει όφελος το ελληνικό δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πάρουν οι μεγάλες εταιρείες το έργο του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος με μηδενική έκπτωση και αποζημιώσεις για πρόσθετες εργασίες και καθυστερήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Γ. Κουτσούκου για την ακύρωση του διαγωνισμού της προηγούμενης κυβέρνησης ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔI υπογράμμισε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και διαπιστώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ ότι : «Αν συνεχίζαμε τον διαγωνισμό που βρήκαμε και δεν τον ακυρώναμε, θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είχαν ως συνήθως τα δημόσια έργα της χώρας, δηλαδή μη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω «στρεβλού ανταγωνισμού», , διαδικαστικές και δικαστικές εμπλοκές, πρόσθετες αποζημιώσεις,  πολύ μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο, πριμοδότηση συγκεκριμένων εταιρειών, των γνωστών μεγάλων εταιρειών εβδόμης τάξης».

Ο Χρ. Σπίρτζης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις νέες εργολαβίες με την πρώτη να είναι ύψους 67,2 εκατ. ευρώ με έκπτωση 53%, η δεύτερη ύψους 58,4 εκατ. ευρώ με έκπτωση 55% κι η Τρίτη ύψους 53,25 εκατ. ευρώ με έκπτωση 57,45%.

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ανακοίνωσε στη Βουλή τα χρονοδιαγράμματα για της υπόλοιπες πέντε εργολαβίες, με την τέταρτη να προκηρύσσεται της 27 Σεπτέμβρη και της υπόλοιπες να αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016 (τέλος Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη η Πέμπτη, μέχρι 20 Οκτώβρη η έκτη, μέχρι τέλος Νοέμβρη η έβδομη, μέχρι τέλος Δεκέμβρη η όγδοη).

Για Καλογρίτσα

Παράλληλα, ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στον Χρ. Καλογρίτσα και τα όσα του καταλογίζονται για πολιτικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο κ Σπίρτζης είπε:

-«Μας κατηγορείτε, λοιπόν, γιατί ο συγκεκριμένος εργολήπτης πρόσκειται –λέει- στην Κυβέρνηση και έχει φιλικές σχέσεις. Εγώ έχω με τον γιό του, να ξέρετε, για να μην μπερδεύεστε.

Ρωτήστε, όμως, τα στελέχη, τους Βουλευτές σας, κύριε Κουτσούκο, για τον ίδιο τον εργολήπτη. Φιλικότατες σχέσεις για δεκαετίες είχαν.

Ούτε στον χώρο του Τύπου είναι νέος ο κ. Καλογρίτσας, παλιός είναι. Ρωτήστε το κόμμα σας, τον ξέρουν καλά.

Τους Υπουργούς, τους παλιούς, που είχατε, ρωτήστε τους. Εγώ θα σας πω για τον γιό του ό,τι θέλετε.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here