Σουλτς κατά Ερντογάν για μαύρες λίστες δημοσιογράφων

Ευθεία επίθεση κατά της εχθρικής στάσης των τουρκικών Αρχών απέναντι σε «ανεπιθύμητους» ξένους δημοσιογράφους εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, μετά τα νέα περιστατικά συλλήψεων και άρνησης εισόδου σε ξένους ρεπόρτερ.

«Μαύρες λίστες με ονόματα δημοσιογράφων δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία» ανέφερε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στη γερμανική Bild.

Είχε προηγηθεί απαγόρευση εισόδου σε φωτορεπόρτερ της εφημερίδας, λίγες ημέρες μετά το «μπλόκο» σε δημοσιογράφου του γερμανικού ARD.

H ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία υποθέσεις όπως εκείνες της ολλανδής δημοσιογράφου Εμπρού Ουμάρ, δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής που είχε συλληφθεί στο Κουσάντασι για «προσβολή» του τούρκου προέδρου.

Ειδικά στη Γερμανία το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, μετά την υπόθεση του κωμικού Γιαν Μπόμερμαν και του σατιρικού ποιήματός του. Η Τουρκία ζήτησε επισήμως να δοθεί άδεια απο τη γερμανική κυβέρνηση για να εκκινήσει ποινική διαδικασία σε βάρους του Μπόμερμαν και η γερμανική κυβλερηση την έδωσε, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «η γερμανική κυβέρνηση περιμένει πως οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους στην Τουρκία» ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι υπέβαλαν αίτημα για κοινοβουλευτική συζήτηση με θέμα την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here