Σουηδία: Στο εδώλιο δημοσιογράφος γιατί βοήθησε ανήλικο πρόσφυγα

Στην άτεγκτη εφαρμογή του νόμου που σε αυτή την περίπτωση έρχεται σε σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα προχώρησαν οι δικαστικές αρχές στη Σουηδία στέλνοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου δημοσιογράφο της σουηδικής τηλεόρασης για διακίνηση μεταναστών. Το έγκλημα που διέπραξε ήταν ότι βοήθησε έναν ανήλικο Σύρο να φτάσει από την Ελλάδα στη Σουηδία, αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών.
«Αρκεί να βοηθήσεις κάποιον να περάσει τα σύνορα σε μια ευρωπαϊκή χώρα» για να κατηγορηθείς για παροχή βοήθειας σε μετανάστες, υποστήριξε η εισαγγελέας Κριστίνα Αμίλον.
Ο Φρέντρικ Ένεβαλ γύριζε ντοκιμαντέρ σχετικά με τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών εθνικιστικών κομμάτων απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα, την άνοιξη του 2014, όταν γνώρισε στην Ελλάδα έναν 15χρονο Σύρο, τον Άμπεντ. Με τη βοήθεια δύο συναδέλφων του, που επίσης διώκονται, τον μετέφερε στη Σουηδία.

«Εκ προμελέτης, βοήθησαν έναν αλλοδαπό (να περάσει) στη Σουηδία μέσω του Μάλμε μολονότι το πρόσωπο αυτό δεν είχε διαβατήριο, ούτε κάποια άδεια για να μπει στη χώρα» αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο δημοσιογράφος δηλώνει αθώος. «Ως ανθρώπινα όντα, αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να το κάνουμε για ένα αγόρι που βρισκόταν σε κατάσταση ανάγκης» είπε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση.

Η μετάδοση του ντοκιμαντέρ, τον Ιανουάριο του 2015, προκάλεσε κύμα συμπάθειας για τους πρόσφυγες, όπως την ίδια εποχή κατατέθηκε μήνυση σε βάρος του Ένεβαλ. «Πολλοί Σουηδοί αναρωτήθηκαν τι θα έκαναν αν ένα αγόρι τους ικέτευε να το βοηθήσουν και ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να το κάνουν» είπε ο δημοσιογράφος.

Ο Ένεβαλ υποστηρίζει ότι δεν έδρασε ως διακινητής επειδή ούτε ο ίδιος ούτε οι συνάδελφοί του πήραν χρήματα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here