Σλοβακία: Στις κάλπες με ρατσιστικές κραυγές κατά Ελλάδας-Τι απαντά η Αθήνα

Που φτάσαμε.. Μια κυβέρνηση κι ένα κόμμα που προσδιορίζεται ως κεντροαριστερό, να διεξαγάγει στη καρδιά της Ευρώπης, προεκλογική καμπάνια κατά των προσφύγων, με κραυγές ρατσιστικής, ξενοφοβικής υστερίας!

Ο λόγος για τη Σλοβακία και την κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο που εξέφρασε τη κεντρική πολιτική του στρατηγική, καταγγέλλοντας τον «μουσουλμανικό κίνδυνο» που απειλεί τη Σλοβακία, με την υπόσχεση πως ο Φίτσο δεν θα αφήσει τη χώρα «να γίνει Κολωνία».

Η επίθεση στην Ελλάδα

Λίγες ημέρες μόλις πριν  ο κ. Φίτσο είχε επιτεθεί ευθέως κατά της Ελλάδας λέγοντας σε συνέντευξή του ότι «είναι η στιγμή που ίσως χρειαστεί η Ελλάδα να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ». Στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα από το περασμένο καλοκαίρι, λέγοντας του ότι «αν δεν κάνεις ό,τι μπορείς τότε θα υπάρχει μόνο ένα τεράστιο hotspot και θα λέγεται Ελλάδα».

Η απάντηση της Ελλάδας

Στις προκλητικές αυτές δηλώσεις, που δεν συνάδουν με την ιστορία και τις αρχές της ΕΕ, απάντησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας:

«Είναι προφανές ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές στη χώρα του, θέλει να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με χολή και ανθρώπινο δράμα. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε το παραλήρημά του και να κατανοήσουμε πώς φιλοδοξεί, εφόσον επανεκλεγεί, να ασκήσει τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός μιας χώρας που θα αναλάβει προσεχώς την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει ο κ. Κοτζιάς.

Οι σλοβακικές εκλογές

Στη Σλοβακία των πέντε εκατομμυρίων διεξάγονται την Κυριακή εκλογές και η μάχη, πέραν των άλλων, έχει επικεντρωθεί στο προσφυγικό, με τα πολιτικά κόμματα να συναγωνίζονται σε ακροδεξιά ρητοτική.

Βέβαια ο κ. Φίτσο, προβάλει και τους «ισχυρότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης» στην Ευρώπη καθώς και το πόσο καλή είναι η κατάσταση στη χώρα, όμως φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί.

Η Σλοβακία ανήκει στις «τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ» οι οποίες ακολουθούν το δρόμο του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν απορρίπτοντας την ανακατανομή-μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Σλοβακία θα έπαιρνε μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες -τους οποίους και, αν πιστέψει κανείς τα όσα λέει ο πρωθυπουργός του κεντροαριστερού SMER, Ρόμπερτ Φίτσο, η χώρα δεν πρόκειται να δει ποτέ.

Η αλήθεια είναι ότι από το 1993 έχουν πάρει συνολικά άσυλο λιγότερο από 700 άτομα (μαζί με τους οκτώ που πήραν άσυλο πέρυσι), χωρίς να υπολογίζονται άλλοι 150 ιρακινοί -χριστιανοί- που περιμένουν απάντηση στο αίτημά τους για άσυλο.

Η αντι-ιλσαμική υστερία

«Τα σύνορα της Σένγκεν έχουν τόσες τρύπες όσες τα ελβετικά τυριά, το ΝΑΤΟ λέει πως εκατοντάδες ισλαμιστές τρομοκράτες μπαίνουν στην Ευρώπη μαζί με τους μετανάστες», τονίζοντας πως «μπορώ να σας πω ότι ποτέ δεν θα φέρουμε, με ποσόστωση, ούτε έναν μουσουλμάνο στη Σλοβακία, και ποτέ δεν θα δημιουργήσουμε κλειστή μουσουλμανική κοινότητα στη Σλοβακία, επειδή αυτό θα απειλούσε την ασφάλειά μας», τόνισε στη κεντρική προεκλογική ομιλία του ο κ. Φίτσο, που θυμίζει περισσότερο τον γραφικό, ρατσιστή, ξενοφοβικό αμερικανό υποψήφιο Ντ. Τραμπ παρά έναν σύγχρονο ευρωπαίο πολιτικό.

Αυτό είναι το μοναδικό σημείο της ομιλίας του που το κοινό χειροκροτεί, λέει ο ανταποκριτής του ΒΒC-από την οποία επίσης σημειώνει ότι απουσίαζε κάθε αναφορά για τις πρόσφατες απεργίες δασκάλων ή τις κατηγορίες φορολογικής απάτης από πολιτικούς.

Εξίσου εντυπωσιασμένο με τις δυσανάλογα βαριές «προειδοποιήσεις» για το προσφυγικό εμφανίζεται και το γερμανικό Spiegel.

«Ο Φίτσο μιλάει για μετανάστες-τρομοκράτες, παράλληλες κοινότητες και συνθήκες Κολωνίας» λέει το γερμανικό περιοδικό περιοδικό, που σημειώνει όμως ότι «στην πραγματικότητα, η Σλοβακία δεν υφίσταται κανενός είδους μεταναστευτική πίεση», παραπέμποντας τους αριθμούς όσων έχουν πάρει και όσων έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα.

Το SMER κυβερνά αυτοδύναμα από το 2012, όμως οι δημοσκοπήσεις για τις κάλπες της Κυριακής το εμφανίζουν χαμηλότερα και ίσως σε επίπεδα που θα χρειαστεί να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Δυσκολότερη είναι η κατάσταση σε ανατολικά τμήματα της χώρας, τα οποία έχουν μείνει μακριά από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που πανηγυρίζει ο Φίτσο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here