Σκόπια: Οχι κλείσιμο συνόρων με Ελλάδα- Ευρωπαική λύση στο προσφυγικό

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(B. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Υπέρ μιας συνολικής λύσης του προσφυγικού από την ΕΕ τάσσεται η ΠΓΔΜ απορρίπτοντας ακραίες προτάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο συνόρων με Ελλάδα. Μιλώντας μετά τη σύνοδο των 4 χωρών του Βίζεγκραντ(Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία)  ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ είπε πως η χώρα του «ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος».

Σύμφωνα με το ελληνικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ιβάνοφ, μίλησε για ανάγκη «ενιαίας και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης και λύσης» και τόνισε πως τα Σκόπια δεν θα δεχτούν «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι από την ΠΓΔΜ «η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την Ε.Ε. στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.

Ο κ.Ιβάνοφ ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση επί του εδάφους σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές αλλάζει ώρα με την ώρα και ότι ο στρατός και η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μαζί με αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών «πράττουν τα μέγιστα για τον έλεγχο των ροών και την μείωση των κινδύνων ασφαλείας».

Στην παρούσα φάση, στα σύνορα με την Ελλάδα περιπολούν 83 αστυνομικοί από την Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Σλοβακία, ενώ το κλιμάκιο 31 Ούγγρων αστυνομικών που είχε μεταβεί στο σημείο, ολοκλήρωσε την αποστολή του και αναχώρησε πριν από μερικές ημέρες.

Σε σκληρή γραμμή οι 4 του Βίζεγκραντ

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ έγιναν αμέσως μετά την συνάντηση της Πράγας, όπου  οι κυβερνήσεις Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας «τίμησαν» τη 25η επέτειο της σύστασης της Ομάδας του Βίζεγκραντ καλώντας την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία για να συμφωνήσουν σε μιά σκληρή γραμμή απέναντι στους πρόσφυγες.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υποστήριξε πως η «πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό απέτυχε» ενώ ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο τόνισε:«Συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στο ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο δράστης ΕΕ και Τουρκία, και θα ήθελα να δω μία ωραία έκπληξη από τους έλληνες συναδέλφους μας».

«Αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι απαισιόδοξος, και για αυτό μιλήσαμε και για σχέδιο Β’ που αφορά τη διασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας» κατέληξε ο σλοβάκος πρωθυπουργός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here