Σκουρλέτης σε Ράιτ: Η Ελλάδα δεν είναι αποικία

«Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαική χώρα με κανόνες και νόμους, δεν είναι αποικία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Eldorado Gold, Paul Wright,με τον οποίο συναντήθηκε μετά την ανακοίνωση της εταιρείας  για περιορισμό της δραστηριότητάς της στην Χαλκιδική. Ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι από αυτό το σημείο και ύστερα, απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο είναι η άρση της απόφασής της για την αναστολή των λειτουργιών.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Με τον κ. Wright είχα μια ειλικρινή συζήτηση. Καλωσορίζοντάς τον στο Υπουργείο του είπα ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες, με νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους και από τους επενδυτές προφανώς και δεν είναι μια αποικία. Με ευθύνη της πλευράς της Eldorado έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα. Τους είπαμε ότι όταν υπάρχουνε προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα σε μία επενδυτική εταιρεία και το Δημόσιο, αυτά τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων. Πολύ δε, περισσότερο, ο κ. Wright μπήκε και σε άλλα χωράφια, στα χωράφια της πολιτικής και αυτό βάρυνε πολύ περισσότερο το κλίμα. Θέσαμε ένα ερώτημα προς τον εκπρόσωπο της καναδικής εταιρείας. Εάν πράγματι τον ενδιαφέρει αυτή η επένδυση ή, συνυπολογίζοντας άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την πορεία της τιμής του χρυσού, θεωρεί ότι έχει κλείσει αυτός ο κύκλος της επένδυσης για την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση εμείς είπαμε ότι προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφασή της η εταιρεία. Δεν μπορούμε να συζητάμε κάτω από ένα καθεστώς εκβιασμών. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστούμε αυτό που κάναμε από την αρχή, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας και εκεί και αλλού. Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αταλάντευτα με αυτές τις αρχές.»

Στη συνέχεια, ο  υπουργός συναντήθηκε  με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της εταιρείας, στους οποίους επεσήμανε ότι το υπουργείο λειτουργεί  και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και εντός του πλαισίου της νομιμότητας.

Τους πληροφόρησε ότι έθεσε στην εταιρεία ως όρο περαιτέρω συζήτησης την προστασία των θέσεων εργασίας. Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει το υπουργείο το ζήτημα των αδειοδοτήσεων και το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός σημείωσε ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία και οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here