Σκουρλέτης προς Εldorado Gold: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
«Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, τόνισε στον Σκαϊ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης λίγη ώρα πριν την κρίσιμη συνάντησή του με κ. Ράιτ, διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, προσθέτοντας παράλληλα ότι η πρώτη ερώτηση που θα του θέσει  είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Ο υπουργός εγκάλεσε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» εντυπωσιασμού, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί.

Το θέμα έχει αποκτήσει και έντονη πολιτική διάσταση, καθώς ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης με αιχμηρές δηλώσεις με τις οποίες κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει διότι πως θα πάει στο Νταβός και τι θα πει στους επενδυτές με κλειστές τις Σκουριές.

Υποψίες για τριγωνικές συναλλαγές-φοροδιαφυγή

Ο κ. Σκουρλέτης από τη πλευρά του πάντως ανταπέδωσε τα πυρά προς τη ΝΔ και τι προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας  πως από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο – καθότι εμφανίζεται ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα – και ανέφερε ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.

Είπε ακόμα ότι την περίοδο 2012 έως 2014 οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «καταχωνιάσει» διάφορα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός.

Προς συνολική αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης

Ο υπουργός δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας όμως ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.

Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τις κατηγορίες της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση».

Υπογράμμισε παράλληλα πως υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αναφέροντας ως παραδείγματα με τη μέθοδο της μεταλλουργίας και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα και επιτέθηκε  στους εργαζόμενους τη επιχείρησης κατηγορώντας τους ότι «έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here