Σκοτώθηκε στο Χαλέπι ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους

Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους αξιωματούχους του ISIS σκοτώθηκε στο Χαλέπι, ανέφερε το πρακτορείο Amaq, που εκφράζει την ισλαμοφασιστική τζιχαντιστική οργάνωση.

AdTech Ad

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αντνάνι σκοτώθηκε «καθώς επιθεωρούσε τις επιχειρήσεις για την απόκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι», δίχως να αναφέρει τον τρόπο που σκοτώθηκε.

Το Ιράκ τον Ιανουάριο είχε αναφέρει πως ο Αντνάνι είχε τραυματιστεί σε μια αεροπορική επιδρομή στην δυτική επαρχία Ανμπάρ και έπειτα μετακινήθηκε προς την βόρεια πόλη της Μοσούλης, που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Γεννηθείς το 1977 στην Τάζα Σούμπι Φαλάχα στην επαρχία Ιντλίμπ, νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, ο Αντνάνι είχε ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα – προκάτοχο του ΙΚ – τουλάχιστον μια δεκαετία πριν και είχε φυλακιστεί από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, σύμφωνα με το ινστιτούτο Brookings.

Από τους παλαιότερους αξιωματούχους της οργάνωσης, ήταν επικεφαλής των εξωτερικών της επιχειρήσεων και αρμόδιος για επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Διετέλεσε επικεφαλής του προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΙΚ καθώς με ηχητικό του μήνυμα τον Ιούνιο του 2014 ανακοίνωσε την ίδρυση του χαλιφάτου που θα επεκτεινόταν στις περιοχές που είχε καταλάβει η οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Αντνάνι εμφανιζόταν συχνά ως το πρόσωπο της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης, όπως όταν κάλεσε με μήνυμα του τον Μάιο υποστηρικτές του ΙΚ να μετατρέψουν το Ραμαζάνι σε μια περίοδο «καταστροφής για τους άπιστους… σιίτες και αποστάτες μουσουλμάνους», προτρέποντας για επιθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Οι πληροφορίες σχετικά με το πως και πότε σκοτώθηκε είναι αντικρουόμενες.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των Σύρων ανταρτών ανέφερε πως ο Αντνάνι πιθανότατα σκοτώθηκε από αεροπορική επίθεση στην πόλη αλ Μπαμπ, που ελέγχεται από το ΙΚ. Επικαλούμενος ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τόνισε πως ο Αντνάνι βρισκόταν στην επαρχία του Χαλεπιού για να τονώσει το ηθικό των μελών της οργάνωσης, καθώς δέχεται ολοένα και περισσότερη πίεση.

Ο Χισάμ αλ Χασίμι, αναλυτής σε θέματα ασφαλείας και σύμβουλος της ιρακινής κυβέρνησης σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε πως ο Αντάνι τραυματίστηκε σε μια αεροπορική επίθεση δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού στις 17 Αυγούστου κοντά στην αλ Ραϊ, βόρεια του Χαλεπιού και πέθανε υποκύπτοντας στα τραύματα του την Δευτέρα.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας που παρακολουθεί το ΙΚ τόνισε πως ο θάνατος του Αντνάνι θα πλήξει τους τζιχαντιστές «στον τομέα που μας απασχολεί περισσότερο καθώς η οργάνωση χάνει ολοένα και περισσότερα εδάφη του χαλιφάτου της και τους πόρους χρηματοδότησης της…και στρέφεται να αυξήσει και να εμπνεύσει περισσότερες επιθέσεις στην Ευρώπη, την Νοτιοανατολική Ασία και αλλού».

Το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί τον έλεγχο σε περιοχές στην επαρχία του Χαλεπιού, αλλά όχι μέσα στη πόλη όπου μαίνεται η μάχη ανάμεσα σε Σύρους αντάρτες και σε κυβερνητικές δυνάμεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here