Σκληρή στάση από αγρότες- Κλείνουν επ’ αόριστον τα μπλόκα- Εκκληση κυβέρνησης για εκτόνωση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Μία μόλις ημέρα μετά την συνάντηση εκπροσώπων 52 μπλόκων με τον πρωθυπουργό και την κατάθεση 25 μέτρων-προτάσεων, οι αγρότες αποφάσισαν να τα απορρίψουν και να προχωρήσουν σε σκλήρυνση της στάσης τους, με επ’ αόριστον αποκλεισμούς δρόμους. 

Ολα αυτά συμβαίνουν μάλιστα παρά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη,  η οποία κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάσθηκε από την εξέλιξη αυτή, καθώς όπως είπε το κλίμα στη συνάντηση ήταν διαφορετικό. Οταν μάλιστα ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι των αγροτών αν θέλουν να προστατευθεί το 90% του αγροτικού κόσμου, όπως γίνεται με τα μέτρα της κυβέρνησης ή το 10% απάντησαν όλοι το 90%!

Οπως μάλιστα  κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι τα μέτρα επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ και που είναι σε ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των αγροτών.

«Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση» υπογράμμισε.

Εκλεισαν τα Τέμπη

Ωστόσο, οι αγρότες των Τεμπών σε γενική συνέλευση που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Τα Τέμπη έκλεισαν προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούνταν ελεύθερα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Λίγο αργότερα, σε συνεννόηση με την αστυνομία οι αγρότες αποφάσισαν να αφήσουν για λίγες ώρες ανοιχτά τα Τέμπη μέχρι να διοχετευτεί η κυκλοφορία, ενώ αμέσως μετά έκλεισαν εκ νέου και επ’ αόριστον.

Από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες έκλεισαν και την γέφυρα του Στομίου, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά τους για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Διαμηνύουν, ωστόσο, ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους θα παραμείνουν στο μπλόκο.

Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ στον κόμβο Μικροθηβών. Οι αγρότες αποφάσισαν μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά σε κλείσιμο τόσο της ΠΑΘΕ όσο και των παράδρομων του συγκεκριμένου κόμβου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά οχήματα και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Απόφαση των αγροτών είναι ο αποκλεισμός του κόμβου και των παράδρομων να διαρκέσει επ αόριστον.

Απόφαση, στην οποία όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Χρ.Πάντσιος, οδηγήθηκαν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μαξίμου.

Μάλιστα στις σκέψεις τους είναι να κλείσουν και την παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Αθήνας που αποτελεί εναλλακτική διαδρομή κίνησης των οχημάτων.

Τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα αποφάσισε το μεσημέρι, για τα φορτηγά και τις νταλίκες σε πρώτη φάση, η γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι αγρότες.

Την Τετάρτη στο τελωνείο θα μεταβούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, μόνο από τη Νίκαια έχουν ήδη κλείσει δύο τουριστικά λεωφορεία.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δηλώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα των κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα κλείνουν ξανά τους δρόμους σε Νεστάνη και Ευρώτα.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 18:00-23:00, με αποτέλεσμα να διεξάγεται η κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Άργους.

Οι αγρότες της Λακωνίας θα κλείσουν από τις 19:00-20:00 τη γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Επ’ αόριστον είναι κλειστή η νέα ΕΟ Κορίνθου-Αθήνας, στο ύψος των διοδίων Ισθμού και η κυκλοφορία διεξάγεται από παράκαμψη μέσω της παλαιάς εθνικής οδού έως την είσοδο των Αγίων Θεοδώρων.

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, στις 19:00 θα γίνει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων από τις 22:00.

Στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σε διάφορα κομβικά σημεία και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού γίνει η ενημέρωση όλων για τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να αποφασιστεί η σκλήρυνση της στάσης τους, αλλά και ο καθορισμός εναλλακτικών μορφών διαμαρτυρίας.

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Για την ώρα, δεν προβλέπεται κλείσιμο της διόδου για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 19:00 έως τις 23:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12 το μεσημέρι ξεκινά εκ νέου ο αποκλεισμός, ενώ επί τάπητος τίθενται και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων τις προσεχείς ημέρες.

Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός στο χρονικό διάστημα 17:00-22:00.

Σε νέο μπλόκο στην ΕΟ Αγ.Νικολάου-Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων-Οροπεδίου από το πρωί προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here