Αρχίζει σήμερα στον Αρειο Πάγο η συζήτηση για την έκδοση των «8»

Αρχίζει σήμερα Τρίτη στον Αρειο Πάγο η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές κατά της έκδοσής τους. Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας να μην εκδοθούν, ενώ την ίδια θέση διατυπώνουν νομικοί. 


Η συζήτηση των αιτήσεων αναίρεσης Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί  στις 11 και 13 Ιανουαρίου,  μετά την απόρριψη αιτήματος για κοινή δικάσιμο για όλους, στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση, έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Έτσι, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο.

Στη συνέχεια, οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί, η οποία όμως απορρίφθηκε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here