Σήμερα εκτός απροόπτου η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Mε τα βλέμματα στραμμένα στη σημερινή και όπως όλα δείχνουν τελική διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες,  κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και καναλάρχες αναμένουν την απόφαση, που θα σηματοδοτήσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.
Στο Μαξίμου επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια ενόψει της τελικής ετυμηγορίας του ανωτάτου δικαστηρίου. Σε περίπτωση που τα 25 μέλη καταλήξουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι αντισυνταγματικό, καθώς εκχωρήθηκε η αρμοδιότητα αδειοδότησης από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας, παρά την σχετική συνταγματική πρόβλεψη, η κυβέρνηση αναγκαστικά θα οδηγηθεί σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις του νόμου Παππά ή ακόμη και στη διαμόρφωση εντελώς νέου νομοθετικού πλαισίου.
Πάντως, δεν αποκλείεται οι δικαστές να αναζητήσουν σολωμόντεια λύση προκειμένου η όποια απόφαση να είναι διαχειρίσιμη πολιτικά. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και το ενδεχόμενο, το δικαστήριο να οδηγηθει σε κρίση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά αλλά να δώσει έναν εύλογο χρόνο προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ  ώστε να επαναληφθεί η δικαστική διαδικασία που θα κρίνει, σε δεύτερο χρόνο,  το σύννομο ή μη των ενεργειών για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.  Σε αυτή την περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να συναινέσει ώστε να καταστεί εφικτή η στελέχωση του ΕΣΡ.
Ενα δεύτερο αγκάθι είναι ο αριθμός των 4 τηλεοπτικών σταθμών που προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν φαίνεται εύκολο να περάσει ο νόμος Παππά «αλώβητος» από την κρίση του ΣτΕ. Μένει να δούμε σε λίγες ώρες την τελική απόφαση αλλά και με ποια επιχειρηματολογία οι δικαστές θα θεμελιώσουν το σκεπτικό τους.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here