Σε 40 μέρες το πρώτο πόρισμα της Επιτροπής για το χρέος

Το πρώτο προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου χρέους θα εκδοθεί στις 18 Ιουνίου ενώ το έργο της επιτροπής αναμένεται να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής στοιχείων από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς.
Τα συμπεράσματά του πορίσματος, που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, δεν θα είναι δυνατόν να αγνοηθούν από τους δανειστές, ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης που θα διεξάγεται. «Από κει και πέρα, άπαντες είναι προ των ευθυνών τους», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε πως «η Επιτροπή δεν είναι επικοινωνιακό εργαλείο, αλλά ομάδα ουσιαστικής εργασίας» ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέχεια του κράτους,  όσον αφορά τις δνειακές συμβάσεις, είπε με νόημα «η συνέχεια του κράτους δεν είναι στην παρανομία».

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων από τη Βουλή για μνημόνια, δανειακές συμβάσεις καθώς και τις δικογραφίες που βρίσκονται εδώ και περιέχουν σοβαρά στοιχεία για την επιβάρυνση του χρέους.

«Η καμπάνια δεν είναι ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια -και η αφετηρία της ήταν μια υπόθεση εργασίας, που μάλλον αρχίζει να επιβεβαιώνεται στη βάση των πρώτων συνεδριάσεων» παρατήρησε ο Γιώργος Μητραλιάς, επικεφαλής της ομάδας κοινωνικής συμπαράστασης στην Επιτροπή Αλήθειας.

Ο λογιστικός έλεγχος του ελληνικού χρέους και οι ανθρωπιστικές του συνέπειες, κατά παράβαση των κατευθυντηρίων οδηγιών του ΟΗΕ για τα χρέη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, (όπως αυτές υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2012) «θα βοηθήσει τα εκατομμύρια πληθυσμού ανά τον κόσμο που ουσιαστικά υπόκεινται σε πολύ αυστηρά μέτρα τεχνοκρατών» ανέφερε και ο Σεφάς Λούμινα, ανεξάρτητος εισηγητής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here