Σε ποιανού τα χέρια θα πάει το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ορισμένοι δίνουν φέτος προτεραιότητα στους Αμερικανούς συγγραφείς, λαμβάνοντας υπόψη πως το λογοτεχνικό Νόμπελ έχει εδώ και δεκαετίες να δοθεί στις ΗΠΑ. Με γνώμονα αυτό το σκεπτικό, συζητιούνται οι μυθιστοριογράφοι Μέριλιν Ρόμπινσον, Ντον Ντελλίλο και Τόμας Πύντσον, η διηγηματογράφος Λύντια Ντέιβις και ο ποιητής Τζον ‘Ασμπερι.

Ωστόσο, πολλές πιθανότητες για πρωτιά, δίνονται και για συγγραφείς εκτός Αμερικής, όπως ο Σύριος «απαγορευμένος» στον αραβικό κόσμο ποιητής ‘Αδωνις ( Adonis, ψευδώνυμο του Ali Ahmad Said Esber) που θεωρείται ο μεγαλύτερος σύγχρονος άραβας ποιητής. Επίσης αναφορές γίνονται και για τον Κενυάτη μυθιστοριογράφο και θεατρικό συγγραφέα Ngugi Wa Thiong’o, τον  Νορβηγό μυθιστοριογράφος Jon Fosse και τον Νοτιοκορεάτη ποιητής Ko Un.

Επιπλέον, μυθιστοριογράφοι όπως η Αμερικανίδα Τζόυς Κάρολ Όουτς, ο Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ, ο Ισπανός Χαβιέρ Μαρίας, ο Ιρλανδός Τζων Μπάλβιλ και ο Ούγγρος Λάζλο Κρασναχορκάι, αποτελούν και αυτοί δυνατά χαρτιά για τις πρώτες θέσεις.

Από την άλλη πλευρά, μικρότερες πιθανότητες δίνονται σε συγγραφικές διασημότητες που έχουν διαβαστεί πολύ και στην Ελλάδα, όπως ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Ινδός Σάλμαν Ράσντι, η Καναδή Μάργκαρετ ‘Ατγουντ, ο Τσέχος Μίλαν Κούντερα και οι Βρετανοί Τομ Στόπαραντ, Τζούλιαν Μπαρνς και Χίλαρυ Μαντέλ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here