Σε λειτουργία πάλι το κέντρο προσωρινής(;) κράτησης στην Αμυγδαλέζα- Θα «φιλοξενεί» 300 άτομα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ(EUROKINISSI)

Ενα και χρόνο μετo κλείσιμο του από την κυβέρνηση, μετά από καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ξανάνοιξε και λειτουργεί το Κέντρο «φιλοξενίας»-κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Καλογρέζα. Οπως ανακοινώθηκε στο χώρο θα κρατούνται στο εξής οι οικογένειες προσφύγων που επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί ως κλειστή δομή και κέντρο κράτησης, καθώς έτσι προβλέπεται από τους κανονισμούς για τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά η παραμονή των προσφύγων δεν θα ξεπερνά τις 10 μέρες.

Οι συνθήκες διαβίωσης φαίνονται να είναι καλύτερες για τους «φιλοξενούμενους».

Ειδικότερα, όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά κι αυτό σημαίνει ότι τίθενται σε κατάσταση κράτησης).

Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα, όπου θα φιλοξενούνται μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήριά τους από τις πρεσβείες. Ακολούθως, συνοδευόμενοι θα αναχωρούν αεροπορικώς για τις χώρες καταγωγής τους

Τον χώρο επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γγ υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος.

Οπως δήλωσε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν υπάχουν καταραμένοι τόποι αλλά καταραμένες συνθήκες διαβίωσης.

Ο νέος χώρος, διαμορφώθηκε στο πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής και περιλαμβάνει παιδικές χαρές και άλλες υποδομές, προκειμένου να εξυπηρετήσει περίπου 300 άτομα κάθε φορά προσωρινά.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here