Σε καθυστέρηση πληρωμών για 720 ημέρες πάνω από το 40% των «κόκκινων δανείων»

 

Από MARKET FAIR

Πάνω από ένα χρόνο καθυστέρηση παρουσιάζουν τα 2/3 των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών. Το χειρότερο είναι ότι περισσότερα από 40% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών με αυξητικές τάσεις!

Αυτό αναφέρεται στην Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)και θα δημοσιεύεται από τώρα και στο εξής δύο φορές το χρόνο από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ.

Στο 45,1% τα «κόκκινα δάνεια»

Συνολικά στο α΄τρίμηνο του 2016 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ανέλθει σε 45,1% από 44,2% στο τέλος του 2015 και 39,9% το 2014. Σε απόλυτα μεγέθη το 45,1% αντιχτοιχεί σε περίπου 110 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την εξέλιξη του λόγου ανά κατηγορία ανοιγμάτων, ο δείκτης για το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε στο 55,2%, για το επιχειρηματικό
χαρτοφυλάκιο στο 44,6% ενώ για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο στο 42%.

Βάσει της ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (non-performing loans –NPLs)για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα 2/3 καθυστέρηση άνω των ενός έτους

Από την ανάλυση των κατανομών των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελεί ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι τα 2/3 του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους.

Περισσότeρα στο MARKET FAIR

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here