Σε κίνδυνο ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος που διαμαρτυρήθηκε για τις διώξεις της φυλής του

Σοβαρό κίνδυνο διώξεων και απειλή της ίδιας της ζωής του, αντιμετωπίζει ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Φεγίσα Λιλέσα  ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στο μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, εκφράζοντας κατά τον τερματισμό του αλλά και κατά την απονομή του ασημένιου μεταλλίου, με σταυρωμένα υψωμένα χέρια, την αντίθεσή του στις πρακτικές της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στη φυλή που ανήκει.

Πρόκειται για το σύμβολο που χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής Ορόμο όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τις εκκαθαρίσεις και τα βασανιστήρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με Human Rights Watch, μόνο τον Ιούνιο τουλάχιστον 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν μετά από προσπάθεια των Αρχών της Αιθιοπίας να καταστείλουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από τους Ορόμο.

Πάντως ο Λιλέσα γνωρίζει πως η ενέργειά του αυτή, την οποία και επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου, θα τον βάλει σε περιπέτειες. Δεν είναι μόνο πως η ΔΟΕ απαγορεύει τους αθλητές να εκδηλώνονται πολιτικά. Είναι κυρίως η απειλή… θανάτου που θα «σκεπάσει» το σπίτι του. Όπως δήλωσε ο Αιθίοπας, θα βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και μόλις επιστρέψει στη χώρα του θα διωχθεί, πιθανόν θα φυλακιστεί και ενδεχομένως θα εκτελεστεί.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here