Σε κίνδυνο η μάχη κατά του AIDS, από την μείωση κατά 1 δις δολ. της χρηματοδότησης

 

Μπορεί ο ΟΗΕ να έχει θέσει ως στόχο το τέλος του AIDS έως το 2030, η πραγματικότητα όμως στην καθημερινή ιατρική μάχη κατά το ιού, δεν συμβαδίζει με τις διακηρυγμένες προθέσεις.  

Η αισιοδοξία των τελευταίων χρόνων μεταξύ των επιστημόνων χάθηκε, όταν έγινε γνωστό, πρόσφατα, σ’ ένα διεθνές ιατρικό συνέδριο για τον HIV, ότι η χρηματοδότηση από τα κράτη χορηγούς, μειώθηκα κατά ένα δις δολάρια το 2015 σε σχέση με το 2014.

Η μείωση αυτή διακινδυνεύει τα σημαντικά κέρδη που πέτυχε η ιατρική κοινότητα τα τελευταία είκοσι χρόνια, αναφέρουν ο Guardian και η Washington Post. ΟΙ ΗΠΑ που συμμετέχουν σε ποσοστό 2/3 στα συνολικά έξοδα των 7.5 δις δολαρίων, μείωσαν τη χρηματοδότηση κατά 500 εκ δολάρια, η Βρετανία κατά 135 εκ δολάρια και Γαλλία κατά 39 εκ. δολάρια.

Αυτή τη στιγμή περίπου 20 εκ. ασθενείς περιμένουν θεραπεία με αντιρετροικά φάρμακα τα οποία παραμένουν ακριβά, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται κάθε χρόνο από τον ιό ανέρχεται στα 2 εκ. έναντι 3,1 εκ. που ήταν το 2000.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης ότι:

  • Το 60%  όσων μολύνονται κάθε χρόνο με τον ιό, είναι κοπέλες και νέες γυναίκες, παρά τις προσπάθειες προστασίας.
  • Στις αναπτυσσόμενες χώρες ο  HIV  γίνεται ανθεκτικός σε φάρμακα που χρησιμοποιύνται για θεραπεία πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειασθούν άλλα φάρμακα που τώρα δεν υπάρχουν.
  • Και το χειρότερο είναι ότι μπαίνει σε κίνδυνο, η μεγαλύτερη γενιά στην ιστορία. Το 1990, στις ηλικίες μεταξύ 15ετών και 24 ετών, υπήρχαν 94 εκατομμύρια άνθρωποι. Ηδη ο αριθμός αυτός διπλασιάσθηκε. Εως το 2030 θα υπάρχουν περισσότεροι από 280 εκατ. νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών  που θα αρχίζουν την ενεργή ενασχόλησή τους με το σεξ.

Οπως αναφέρει ο Guardian, o καθηγητής Peter Piot,  ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS και διευθυντής σχολής Υγιεινής και τροπικών φαρμάκων του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι δεν πιστεύει ότι το σλόγκαν για τέλος του ΑIDS το 2030 είναι ρεαλιστικό και μπορεί να γίνει αντιπαραγωγικό, εάν παραπέμψει στο ότι όλα είναι καλά, τελειώσαμε και ας πάμε σε κάτι άλλο. Οχι, Το AIDS παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους φονιάδες του κοσμο», τονίζει και εξηγεί:

 

Παγκοσμίως 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν με HIV, εκ των οποίων 17 εκατομμύρια παίρνουν φάρμακα που σταματούν την μετάδοση του ιού σε άλλους. of whom are now on drugs that stop them transmitting the virus to others. But the rise in infections appears inexorable.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here