Σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία-Αποκλείουν τους Κούρδους της Συρίας για το χατίρι της Τουρκίας

Σε ισχύ έχει τεθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των αποκαλούμενων «μετριοπαθών» ανταρτών, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται παρά τις αναφορές για μεμονωμένες συγκρούσεις και ανταλλαγές πυροβολισμών. Ως εγγυήτριες δυνάμεις για την εφαρμογή της ανέλαβαν η Τουρκία και η Ρωσία.

Από την συμφωνία καθώς και τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, αποκλείσθηκαν οι Κούρδοι της Συρίας, προφανώς κατ απαίτηση της Αγκυρας. Πρόκειται για τις μαχητές του PYD και των Ομάδων προστασία του λαού(YPG), που υπερασπίσθηκαν το Κομπάνι από τον ISIS και απελευθέρωσαν μεγάλο μέρος της Ροτζάβα, τη Βόρειας περιοχής της Συρίας που κατοικείται από περίπου 2.εκ Κούρδους.

Η Τουρκία καταγγέλλει ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν στενές σχέσεις με το PKK και δεν θέλει επ ουδενί να δημιουργηθεί ανεξάρτητη κουρδική οντότητα νοτίως των συνόρων της. Αυτός άλλωστε ήταν ένα από τους βασικούς λόγους που εισέβαλε τον περασμένο Αύγουστο στη Β. Συρία απαιτώντας οι κουρδικές δυνάμεις να μείνουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των σύρων ανταρτών, η εκεχειρία δεν περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος ή τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.

Μιλώντας στην Άγκυρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Οσάμα Αμπού Ζάιντ, εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μιας χαλαρής συμμαχίας οργανώσεων των ανταρτών, είπε πως το κόμμα των Κούρδων της Συρίας, PYD, δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που σχεδιάζεται να διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν.

Αξιωματούχοι ενόπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν με το καθεστώς της Δαμασκού περιλαμβάνει και την Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ, το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Συρία, παρά την περί του αντιθέτου ανακοίνωση του συριακού στρατού.

Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.

«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here