Σε εφαρμογή το νέο σύστημα για χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα-Τα προβλήματα

Χωρίς να έχει ορισθεί έως και σήμερα ποιες δαπάνες μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου, το νέο σύστημα τέθηκε ήδη σε εφαρμογή από την Κυριακή.

Η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει ποιές αποδείξεις και πληρωμές θα «μετράνε» στην εφορία δεν έχει εκδοθεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι θα μετρούν όλες εκτός από τα ενοίκια και τις δόσεις στεγαστικών δανείων, κι αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη δυσκολία διαχωρισμού των δαπανών που γίνονται με «πλαστικό» χρήμα.

Προκειμένου να έχουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

-10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
-15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
-20% για εισόδημα από 30.000,01. Το ανώτατο όριο αποδείξεων που απαιτεί η εφορία ανεξαρτήτως εισοδήματος ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.

Όσο για τις ιατρικές δαπάνες, θα πρέπει να πληρώνονται με κάρτα για να «μετρήσουν» στο αφορολόγητο καθώς οι χάρτινες αποδείξεις από τον γιατρό, αν η δαπάνη έχει πληρωθεί με μετρητά, δεν θα αναγνωρίζονται.

Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικά μέσα, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%.

Υπενθυμίζεται ότι το κατώτερο όριο πληρωμής με «πλαστικό» χρήμα μειώνεται στα 500 ευρώ από τα 1.500 ευρώ, ενώ ως κίνητρο θεσπίζεται και πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων (λοταρία) επί των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα», με το συνολικό ποσό να φτάνει ακόμα και τα 12 εκατ. ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here