Σε εξέλιξη η σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό- Βοήθεια στην Ελλάδα ζητεί ο Τσίπρας

 

Σε εξέλιξη είναι η σύνοδος της κορυφής της ΕΕ για την συμφωνία μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας με σκοπό τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ζήτησε επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων και συνδρομή προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στα Βόσριε σύνορά της.

Η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Προσβλέπω σε μια αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε – ή ακόμα και να σταματήσουμε – τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια σταθερή, νόμιμη οδό μετάβασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων (relocation), καθώς και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Επίσης, ελπίζω ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα θα βρίσκονται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Τέλος, αναμένω σήμερα να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, στην Ειδομένη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών κατά μήκος της «Βαλκανικής Οδού» και θεωρώ ότι πρόκειται για όνειδος για τον κοινό μας πολιτισμό. Οφείλουμε να λάβουμε μια απόφαση για αποκλιμάκωση αυτής της πολύ κακής κατάστασης και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για να παράσχουμε μια πρώτη βοήθεια και φιλοξενία – όπως κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες – αλλά ταυτόχρονα και για να επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, των προσφύγων, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here