Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

 

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως περιγράφονται στο σχέδιο των 47 σελίδων που απεστάλη στους θεσμούς, εξηγεί αυτή την ώρα δια ζώσης στον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η κρίσιμη συνάντηση είναι σε εξέλιξη από τις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης. Πριν λίγο ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας, στο οποίο μετείχαν και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Εuro Working Group Τόμας Βίζερ.

Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, μέχρι σήμερα, » δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων».

Η συνάντηση διεξάγεται σ΄ένα κλίμα θετικό και εποικοδομητικό, το οποίο διαμόρφωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ολοι τους δήλωσαν ότι περιμένουν και εργάζονται όπως είπαν, για μια άμεση βιώσιμη συμφωνία τις προσεχείς ώρες ή ημέρες.

Οι δύο ηγέτες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν την συνάντηση, συμφώνησαν σε χαμηλότερα πρτογενή πλεονάσματα και άμεση λύση.

Στη συνάντηση παίρνουν μέρος από ελληνικής πλευράς πλην του πρωθυπουργού και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών οικονομικών σχέσεων Ε. Τσακαλώτος.

Τσίπρας: Ειμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός αναχωρώντας , θα εξηγήσει στον κ. Γιούνκερ, «ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό».

Τις εξελίξεις παρακολουθούν από κοντά εκτός των Ευρωπαίων ηγετών και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, ο οποίος δια του υπουργού των Οικονομικών Τζακ Λιού έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν λύση γρήγορα του προβλήματος.

To ελληνικό σχέδιο

Την Τετάρτη εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το αντι-σχέδιο των θεσμών, το οποίο προφανώς θα τεθεί στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση θα εμμείνει στις κόκκινες γραμμές που περιγράφονται στο σχέδιο συμφωνίας που απέστειλε, και οι οποίες αφορούν μικρά πρωτογενή πλεονάσματα(η ελληνική πλευρά προτείνει 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016) καμία νέα μείωση σε μισθούς-συντάξεις, χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του χρέους ώστε να ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις της χώρας και αναπτυξιακό πακέτο επενδύσεων που θα τονώσει την απασχόληση.

Αντίθετα η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και έχει ήδη υποχωρήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, των συντελεστών ΦΠΑ(πληροφορίες μιλούν γι συντελεστές 6-7%, στον οποία θα υπαχθούν τα φάρμακα και τα περισσότερα τρόφιμα,,,11% και 23%,), καθώς και στην μεσοπρόθεσμη αναμόρφωση-εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με άμεσο περιορισμό ορισμένων πρόωρων συντάξεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here