Σε εξέλιξη η επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι από την ΙSIS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του Ιρακινού στρατού, για ανακατάληψη του Ραμάντι από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Επόμενος στόχος θα είναι η Μοσούλη ανακοίνωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ Αμπάντι.

Η μεγαλούπολη της Μοσούλης που βρίσκεται στα βόρεια του Ιράκ θα απελευθερωθεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αφού ο ιρακινός στρατός απωθήσει προηγουμένως τους τζιχαντιστές από το Ραμάντι. Αυτό υπογράμμισε χθες Παρασκευή ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

Την Πέμπτη και λίγο μετά την επιστροφή του από την Κίνα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα από τα αρχηγεία των ενόπλων δυνάμεων το οποίο φέρει την ευθύνη για την στρατιωτική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στο Ραμάντι.

Μια επιχείρηση που δεν ξεκίνησε ποτέ

Ήδη στις αρχές του χρόνου ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει αιφνιδιαστικά ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις επρόκειτο να ξεκινήσουν ευρεία επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη. Η επιχείρηση αυτή δεν ξεκίνησε ποτέ ενώ και οι υπεύθυνοι δεν προέβησαν ποτέ σε εξηγήσεις.

Από την περασμένη Τρίτη όμως ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού προσπαθούν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από το Ραμάντι. Η πόλη, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, ελέγχεται από τον περασμένο Μάιο από την τρομοκρατική οργάνωση. Όπως εξηγεί ένας μέλος των ιρακινών ειδικών δυνάμεων:

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στις θέσεις των μαχητών του ΙΚ. Παρακολουθούμε τους εξτρεμιστές και έχουμε σκοτώσει πολλούς από αυτούς. Για το σκοπό αυτό έχουμε τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές».

Θέμα χρόνου η απελευθέρωση του Ραμάντι

Η απελευθέρωση του Ραμάντι, όπως λένε, είναι πλέον απλά θέμα χρόνου. Τις δυο τελευταίες μέρες όμως η επέλαση των ιρακινών δυνάμεων προς το κέντρο της πόλης έχει επιβραδυνθεί. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν τοποθετήσει νάρκες. Επίσης βάλλουν κατά των στρατιωτών τόσο με ελεύθερους σκοπευτές όσο και με βομβιστές αυτοκτονίας.

Εφόσον ανακαταληφθεί το Ραμάντι, θα είναι η δεύτερη σημαντικότερη πόλη, μετά το Τικρίτ, που θα επανέλθει στον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης. Κύριος στόχος όμως ήταν και παραμένει η Μοσούλη, τονίζεται διαρκώς. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2014 στα χέρια των τρομοκρατών του ΙΚ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here