Σε Ελληνοαμερικανό πούλησε τη βίλα του στη Σύρο ο Παπαντωνίου

Πούλησε (ίσως 1,5 εκατ. ευρώ) τη βίλα του στη Σύρο ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ  Γιάννος Παπαντωνίου  ο οποίος είχε καταδικαστεί για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες». Για το «φλου» πόθεν έσχες τού 2009, ο πρώην υπουργος καταδικάστηκε να πληρώσει μόλις 25.000 ευρώ.

Ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου επιμένει πως το ποσό είχει δηλωθεί και εισαχθεί στην Ελλάδα με απόλυτη διαφάνεια με βάση τις διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη και ότι η όλη υπόθεση στερείτο σοβαρότητας.

Η είδηση για την πώληση  παρουσιάστηκε χτες αποκλειστικά στο cyclades.gr.

Στη βίλα του (σε οικόπεδο που έχτισε το 2005) ο υπουργός στις «καλές μέρες» του παρελθόντος είχε  φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου,  καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, μετατρέψιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως, και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ο καθένας για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» το 2009 -ανακρίβεια που τεκμηριώθηκε από τη  «λίστα Λαγκάρντ». Επίσης καταδικάστηκε και για τα «πόθεν έσχες» του 2008 -αυτή η καταδίκη οριστικοποιήθηκε το Ιανουάριο του 2016..

Για την  εποχή που ήταν υπουργός Άμυνας διερευνάται και η σύμβαση  Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξι (6) φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την εταιρία THALES NEDERLAND B.V. Για την υπόθεση αυτή ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και ακόμη επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια ο Παπαντωνιου «γεννήθηκε στο Παρίσι, το 1949, και είναι γιος του δικηγόρου Παναγιώτη Πανόπουλου, δικηγόρου, και της Ευαγγελίας Παπαντωνίου. Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ, και ο Γιάννος Παπαντωνίου κράτησε το επίθετο της μητέρας του, καθώς μεγάλωσε μαζί της. Η Ευαγγελία Παπαντωνίου, νομικός με σπουδές στο Ασφαλιστικό και το Εργατικό Δίκαιο στη Γαλλία, έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Θείος του ήταν ο Δημήτριος (Μίμης) Παπαντωνίου, προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά την εποχή της δολοφονίας του Λαμπράκη. Σπούδασε οικονομικά  στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν και ιστορία στη Σορβόννη. Την περίοδο 1977-1978  δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι το 1980, οπότε και δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε ενθουσιαστεί από μία επιστημονική δημοσίευσή του για την ειδική σχέση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ.

Το 1981 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και το 1989 εκλέχθηκε βουλευτής  στην Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ -συνέχισε να εκλέγεται έως το 2004. Από το 1994 έως το 2004 διατέλεσε υπουργός Οικονομίας, Άμηνας και Οικονομικών. Το 2010 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here