Σε δίνη η Deutsche Bank, έχασε 14,5% κεφάλαια σε 2 ημέρες

Σε επαναγορά χρέους αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ είναι έτοιμη να προχωρήσει η Deutsche Bank στην προσπάθειά της να μειώσει τους κινδύνους μετά την μεγάλη απώλεια της αξίας της μετοχής της κατά 14,5% τις τελευταίες δύο ημέρες στα χρηματιστήρια που συμμετέχει. Ολες οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις από τη Δευτέρα, όμως ο γερμανικός κολοσσός βρίσκεται στη πιο δύσκολη θέση καθώς έχει εκτεθεί αγοράζοντας  πάνω από 50 τρισεκατομμύρια αβέβαιου χρέους.

Η ανακοίνωση όμως του CEO για το πρόγραμμα επαναγοράς όχι μόνο δεν καθησύχασε τους μετόχους της αλλά αντίθετα οδήγησε σε μαζικό ξεπούλημα των μετοχών της. Η αντίδραση των αγορών οδήγησε την Τρίτη τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, να παρέμβει διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Κάτι που δεν εμπόδισε πάντως την πτώση της μετοχής της κατά 4 μονάδες επιπλέον μετά τη δήλωση του, γυρίζοντας την μετοχική αξία της Deutsche Bank στα επίπεδα του 2009.

Το κύμα δυσπιστίας για την Ευρώπη δεν επηρέασε μόνο τον γερμανικό κολοσσό. Ο δείκτης Stoxx Europe 600, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Deutsche Bank, την Barclays και την HSBC έχασε σήμερα σε μια μέρα 3,7%, καταγράφοντας πτώση μέσα σε ένα χρόνο 27%.  Η Credit Swiss έχασε 8% της αξίας της και η UniCredit άλλο ένα 7%.

Ο βασικός λόγος της πτώσης σύμφωνα με την JP Morgan είναι η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε τομείς της παγκόσμιας οικονομίας που δέχονται μεγάλες πιέσεις. Για παράδειγμα ο πετρελαϊκός τομέας και αυτός του φυσικού αερίου, όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εκτιμάται ότι έχουν έκθεση της τάξης των 250 δισ. δολαρίων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here