Σε δίκη για κακούργημα ο Άλεξ Ρόντος.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
        Ο  διπλωμάτης με τα «σπασμένα» Ελληνικά, ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» και  άλλοτε εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος καλείται από τη Δικαιοσύνη, αυτή τη φορά  όχι ως μάρτυρας, όπως στην υπόθεση δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή αλλά ως κατηγορούμενος σε κακουργηματική δίκη για το σκάνδαλο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
   
         Η παραπομπή του στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και η επικείμενη δίκη φέρνει ξανά  στο προσκήνιο το αμαρτωλό ζήτημα της δράσης των ΜΚΟ και του πακτωλού των χρημάτων που διατέθηκαν,υπο καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας σε πρόσωπα  πολλών ΜΚΟ με ισχυρες διασυνδέσεις με τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.  
     
         Ο Α. Ρόντος μαζί με άλλα επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ο προφυλακισμένος  ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος και η σύζυγός του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη,   κατηγορείται για απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση με σκοπό παράνομο περιουσιακό όφελος που προκαλεσε ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.  Μαζί του στο εδώλιο θα καθήσουν και οι τότε πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι νυν συνταξιούχοι υπάλληλοι  του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη  
   
           Είναι αξιοσημείωτο ότι την περίοδο Ιουλίου 2002-Ιανουαρίου 2003, όταν ο κ. Ρόντος διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ,  το  «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» , χρηματοδοτήθηκε παρανόμως με 2 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά,  η συγκεκριμένη ΜΚΟ που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοζνία, Λίβανο και Ιράκ, αιμοδοτήθηκε με ζεστό χρήμα συνολικού ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ κατά το χρονικό διάστημα 2000-2004.
       
          Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, η χρηματοδότηση της ΜΚΟ  και μάλιστα κατά 100%, έγινε χωρίς να τηρηθούν οι προυποθέσεις και η διαδικασία που ορίζει ο νόμος ( εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ.). Κατά την απολογία του ο Α. Ρόντος είχε υποστηρίξει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, υποννοώντας ότι την ευθύνη φέρουν οι πολιτικοί του προιστάμενοι.
 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here