Μετωπική σύγκρουση Αθήνας-Βιέννης στην ΕΕ για το προσφυγικό

Εκτός Σένγκεν επιχειρεί να θέσει μονομερώς την Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Λάιτνερ. Η κυρία υπουργός, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, βγήκε από την αίθουσα και δήλωσε στους δημοσιογράφους με ύφος προκλητικό και απαράδεκτο: «To λέω ανοικτά και ειλικρινά: αν η Ελλάδα επισημαίνει επανειλημμένα ότι δεν είναι εφικτή η προστασία των ελληνικών συνόρων, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν τελικά μπορούν τα σύνορα της Σένγκεν να είναι εκεί».

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Ελληνα υπουργού Γ. Μουζάλα ο οποίος τόνισε πως δεν λέει την αλήθεια και ότι παρόμοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στη διόγκωσή του.

Η δήλωση της Αυστριακής υπουργού,  μπορεί να θεωρηθεί απάντηση στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακαλέσει την πρέσβη της Ελλάδας από την Αυστρία για διαβουλεύσεις, μετά την παρα-διάσκεψη που οργάνωσε η Αυστρία για το προσφυγικό, ερήμην της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας με σκωπτικό τρόπο το συγκεκριμένο γεγονός,  η αυστριακή υπουργός, είπε πως «επιτέλους, κάτι κινείται» και ότι τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων».

Η ίδια έδειξε να επιμένει στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, λέγοντας ότι ως υπουργός Εσωτερικών είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας της και δεν μπορεί να αποδεχθεί πως θα στέλνονται συνεχώς πρόσφυγες.

Αντίδραση Μουζάλα

Απαντώντας  ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε πως «στις δηλώσεις της δεν λέει αλήθεια». «Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους. Ενέργειες και δηλώσεις σαν της κυρίας Λάιτνερ δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην διόγκωσή του» αναφέρει σε δήλωσή του.

Ακόμη τονίζει πως η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών «παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Frontex, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  η πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ένωσης καθώς και η Προεδρεία της ΕΕ αποκήρυξαν σήμερα, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, τις μονομερείς ενέργειες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here