Σε ανοδική τάση η δυσπιστία για την Ε.Ε. δείχνει δημοσκόπηση που έγινε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες

Έρευνα σε 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την γνώμη που έχουν οι πολίτες των χωρών αυτών σχετικά με την Ένωση διεξήγαγε το κέντρο ερευνών Pew, ενόψει και του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στη Μ. Βρετανία σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι τάσεις του ευρωσκεπτικισμού είναι ανοδικές, με κυρίαρχους λόγους που καλλιεργούν τη δυσπιστία απέναντι στην Ένωση να είναι η διαχείρηση του προσφυγικού, αλλά και το ζήτημα της οικονομίας.

Το μικρότερο ποσοστό θετικών γνωμών για την Ε.Ε. καταγράφεται στην Ελλάδα με 27%, ακολουθούν οι: Γαλλία με 38%, Ηνωμένο Βασίλειο με 44%, Ισπανία με 47%, Γερμανία με 50%, Ολλανδία με 51%, Σουηδία με 54%, Ιταλία με 58%, Ουγγαρία με 61% και οι περισσότερες θετικές γνώμες για την Ε.Ε. σημειώνονται στην Πολωνία με ποσοστό 72%.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες, οι θετικές γνώμες υπερισχύουν των αρνητικών με βραχεία κεφαλή και συγκεκριμένα 51% έναντι 47%.

Η Ελλάδα πάντως είναι επίσης η χώρα με τη μεγαλύτερη δυσπιστία και σε ό,τι αφορά τη διαχείρηση της Ευρώπης στα δύο κορυφαία ζητήματα, δηλαδή προσφυγικό και οικονομία, όπου το 94% των ερωτηθέντων Ελλήνων δεν εγκρίνει την διαχείρηση της Ε.Ε. στην προσφυγική κρίση, ενώ το 92% των ερωτηθέντων Ελλήνων δεν εγκρίνει τις οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε.

Ακόμη, η Ελλάδα με ποσοστό 68% και το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 65% είναι οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που πιστεύουν ότι κάποιες εξουσίες θα πρέπει να επιστραφούν από τις Βρυξέλλες στις εθνικές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός πιθανού Brexit τάσσονται με ευρεία πλειοψηφία στην άποψη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε αρνητικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, το 70% συνολικά θεωρεί ότι το Brexit θα είχε αρνητικές επιπτώσεις, σε αντίθεση με το 16% που θεωρεί ότι θα είχε θετικές επιπτώσεις, ενώ σε επίπεδο χωρών τα μεγαλύτερα ποσοστά κατά του Brexit καταγράφηκαν στη Σουηδία με 89% και τα μικρότερα στην Ιταλία με 57%.

Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας εδώ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here