Σε άλλη ρότα το ΙΟΒΕ από Κυβέρνηση, βλέπει ύφεση 1% το 2016

H ύφεση για το τρέχον έτος θα είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν στο προηγούμενο, κινούμενη προς την περιοχή του 1%, εκτιμά το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη για την πορεία της χώρας θα πρέπει να αναζητηθεί στο εσωτερικό.

Στην έκθεση το ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι σε περίπτωση ρήξης και μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος, οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δραματικές, η σχετική άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά για την ελληνική οικονομία απολύτως μη αναστρέψιμη και άρα μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητη και να αποκλειστεί.

Αύξηση της ανεργίας στο 25,2%

Σχετικά με την ανεργία στην έκεθση αναφέρεται η πρόβλεψη ότι το 2016 θα αυξηθεί στο 25,2% από 24,9% το 2015. Και αυτό γιατί η συνέχιση της ύφεσης θα ανακόψει την υποχώρησή της.

Σημειώνεται πως η πτώση της ανεργίας στην περίοδο 2014-2015 προήλθε κυρίως από την ήπια ενίσχυση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, μέσω κλάδων οι οποίοι παράγουν προϊόντα – υπηρεσίες για τον τελικό καταναλωτή (π.χ. Λιανικό Εμπόριο, Εστίαση) και είχαν σημαντική συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης, η αντιστροφή της ανοδικής τάσης στην εγχώρια κατανάλωση φέτος θα εξασθενήσει σημαντικά από την αρχή του έτους τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτούς τους κλάδους και σταδιακά θα οδηγήσει σε μείωσή τους.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό, λόγω της σαφώς ηπιότερης αύξησης της δραστηριότητάς του το 2016, η εκτεταμένη δημιουργία θέσεων εργασίας των προηγούμενων ετών δεν θα συνεχιστεί. Στις Κατασκευές, αναμένεται τονωτική επίδραση στην απασχόληση από τα δημόσια έργα.

Ο δημόσιος τομέας θα συμβάλλει στην απασχόληση και μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα τα οποία ξεκίνησαν κατά το δεύτερο περυσινό εξάμηνο.
Συνεκτιμώντας τις επιμέρους τάσεις και προοπτικές στην απασχόληση, αναμένεται ήπια διεύρυνση της ανεργίας κατά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 25,2%.

Περισσότερα στο  Market Fair

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here