Σεμινάριο Ιστορίας, 11 Noεμβρίου: Δωσιλογισμός στη Μακεδονία

%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%ce%b9-2Στη συνάντηση της Παρασκευής 11-11-2016[7.15 μ.μ. – 9 μ.μ.«Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού] του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του δήμου Κηφισιάς θα διαπραγματευτούμε το ζήτημα του δωσιλογισμού κατά της περίοδο της γερμανικής Κατοχής.

Αφορμή υπήρξε η έκδοση του βιβλίου του Ανδρέα Βενιανάκη «Δάγκουλας, ο «δράκος» της Θεσσαλονίκης. Συμβολή στην ιστορία των Ταγμάτων Ασφαλείας επί κατοχής (1941-1944)«.

Ο Αντώνης Δάγκουλας υπήρξε ένας από τους πλέον σκληρούς και αιμοβόρους συνεργάτες των Γερμανών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Έδρασε με τη συμμορία του κυρίως το 1944, τους τελευταίους 10 μήνες πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Τοτε, ένοπλες ομάδες δωσιλόγων (Τάγματα Ασφαλείας) έκαναν τη θορυβώδη εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης, τρομοκρατώντας -υπό το πρόσχημα της «καταπολέμησης του κομμουνισμού»- τον πληθυσμό της. Ο Δάγκουλας πολέμησε και στην τελευταία μάχη της Κατοχής, τη μάχη του Κιλκίς που έλαβε χώρα στις 4 Νοεμβρίου του 1944, μεταξύ των δωσιλογικών δυνάμεων των κατακτητών που μόλις είχαν αποχωρήσει από τη χώρα και των ανταρτικών εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

Στη διαπραγμάτευση του θέματος θα συμβάλλει και ο Νίκος Παπαναστασίου, Λέκτορας, στον Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου Ανδρέα Βενιανάκη.

https://kars1918.wordpress.com/2016/11/08/venianakis/

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here