«Σεισμός» στην Ιταλία μετά τις δηλώσεις δικαστή για διαφθορά των πολιτικών

Πολιτική θύελλα για το ρόλο της δικαιοσύνης στην Ιταλία, προκάλεσε δήλωση ενός από τους εξέχοντες δικαστές της χώρας ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς μεταξύ των πολιτικών.

Ο δικαστής Πιερκαμίλο Νταβίγκο, έγινε γνωστός πριν από 24 χρόνια, καθώς ήταν ένας από τους εισαγγελείς στο Μιλάνο, που ηγήθηκαν της εισαγγελικής έρευνας «Καθαρά Χέρια».
Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Corriere della Sera» της Παρασκευής, ο Νταβίγκο, που ηγείται της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών της Ιταλίας, υποστήριξε ότι η διαφθορά των πολιτικών σήμερα,  είναι ακόμη χειρότερη, από αυτήν του 1992.
Παράλληλα, ο δικαστής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Ρέντσι για την αποτυχία της, να την αντιμετωπίσει.»Οι πολιτικοί δε σταμάτησαν να κλέβουν, αλλά έχουν σταματήσει να αισθάνονται ντροπή, όταν το πράττουν. Τώρα ζητούν με πείσμα το δικαίωμα να κάνουν ότι έκαναν με μυστικότητα,» δήλωσε ο Νταβίγκο.
Η Ιταλία κατέχει την 61η θέση στη λίστα διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2015, προτελευταία, μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Σε σύγκριση με το 2014, η γειτονική χώρα κατατάχθηκε κάτω από την αξιολόγηση της Ελλάδας και της Ρουμανίας, σε θέματα διαφθοράς.
Ο Ιταλός δικαστής υποστήριξε επίσης, ότι οι εξουσίες των δικαστών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, έγιναν ασθενέστερες, μετά τη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση του κεντροδεξιού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και κεντροαεριστερών ηγετών, όπως ο Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν σχολίασε τη συνέντευξη του δικαστή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here