Πρόγνωση σεισμών -Μπορεί να προβλεφθεί ο σεισμός;

Οι σημερινοί σεισμοί στην Ιταλία  αναβίωσαν οδυνηρές μνήμες από τον σεισμό του 2009 που είχε στοιχίσει 308 ζωές (ανάμεσά τους και ενός Έλληνα) και είχε ξεσπιτώσει 60.000 ανθρώπους. Τότε είχαν παρατηρηθεί επί ημέρες μια σειρά από (όπως αποδείχτθηκε) προσεισμούς αλλά οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοι, εκτός από έναν που τον απείλησαν ακόμα και με φυλάκιση επειδή επέμεινε ότι θα γίνει μέσα σε ένα μήνα μεγάλος σεισμός. Είχε προβλέψει δε με μεγάλη ακρίβεια και το επίκεντρο.

Η περιοχή έχει ξαναχτυπηθεί πολλές φορές από σεισμούς. Ο πιο πρόσφατος και με πολλές απώλειες ήταν το 2009, στις 6 Απριλίου, και είχε μέγεθος 6,3, με επίκεντρο την Aquila, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το σημερινό επίκεντρο. Τότε σκοτώθηκαν 308 άτομα και έμειναν 65.000 άνθρωποι άστεγοι.

Στις 22 Οκτωβρίου του 2012 καταδικάστηκαν έξι επιστήμονες και πρώην κυβερνητικά στελέχη επειδή υποτίμησαν τους κινδύνους από τους «προσεισμούς», καθησυχασαν τον κόσμο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη ληφθούν μέτρα και να υπάρξουν μεγάλες απώλειες ανθρώπιων ζωών. Το 2014 οι επιστήμονες άσκησαν έφεση και αθωώθηκαν δηλώνοντας ότι είναι επιστημονικά αδύνατον να κάνουν πρόγνωση, όμως ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας δεν αθωώθηκε κατά την έφεσή του επειδή έλεγε στον κόσμο πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος». Οι σεισμολογοι εξάλλου δεν είχαν αποκλείσει τον κίνδυνο, αλλά τον υποβίβαζαν.

ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΜΕΙΝΕ

Εντούτοις οι σεισμολόγοι δεν είχαν καταδικαστεί ξαφνικά και αυθαίρετα. Ο λόγος ήταν πως ένας εργαζόμενος σε σεισμογραφικό κέντρο, όσο εκείνοι καθησύχαζαν, επέμεινε ότι επίκεται μεγάλος σεισμός.

Συγκεκριμένα ο τεχνικός στο σεισμογραφικό κέντρο του Gran Sasso, ο τότε 60χρονος  Giampaolo Giuliani υποστήριζε τότε ότι σε ένα μήνα θα γινόταν μεγάλος σεισμός, έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση και είχε αναρτήσει και την πρόγνωσή του στο διαδίκτυο. Στήριζε την πρόγνωσή του στα υψηλά επιπεδο ραδονίου που εκπέμπονταν από το έδαφος. (Μια τεχνική που έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα από άποψη στατιστικής επαλήθευσης)

Τον κατηγόρησαν ότι πανικοβάλει τον κόσμο και η Γραμματεία Πολιτικης Προστάσίας τον υποχρέωσε να κατεβάσει όλες τις σχετικές αναρτήσεις του δηλώνοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος»

Μόλις μία εβδομαδα πριν από τον κύριο σεισμό μάλιστα ζήτησαν την σύλληψή του επειδή είχε πείσει τον δήμαρχο της περιοχής Sulmona ότι επίκειται σεσμός και εκείνος με τη σειρά του πίεζε τους σεισμολογους να απαντήσουν αν είναι πιθανό ο Giuliani να έχει δίκιο. Ο τεχνικός επέμεινε ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός με επίκεντρο 50 χιλιόμετρα από την Aquila στις 30 Μαρτίου. Ο σεισμός των 6,3 έγινε στις 6 Απριλίου και με επίκεντρο ίδιο με των σημερινών σεισμών, αλλά και με του 2009 -η διαφορά ήταν μόλις 20 χιλιόμετρα στο επικεντρο. Συμπτωματικα ή όχι, ο τεχνικός είχε δίκιο.

Μετά τον σεισμό ο τότε επικεφαλής του Ιταλικού Σεισμολογικού Ινστιτουτου,  Enzo Boschi,  (ένας από τους καταδικασθέντες και μετέπειτα αθωωθέντες) είχε δηλώσει

*»Κάθε φορά που γίνεται σεισμός, κάποιος βγαίνει και δηλώνει ότι τον είχε προβλέψει. Δεν είναι δυναόν να γίνει πρόγνωση σεισμών. Ούτε αυτός ο σεισμός είχε προβλεφθεί με ακρίβεια».

Η αλήθεια είναι ότι ο τεχνικός είχε πέσει έξω κατά έξι μέρες. Ομως κατά τα άλλα….

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here