Σαν σήμερα το ξέσπασμα του πολέμου του Γιομ Κιπούρ

ΦΩΤΟ: Matrix24

Σαν σήμερα το μεσημέρι της 6ης Οκτωβρίου 1973, ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ, αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ. Απώτερος σκοπός των αραβικών δυνάμεων ήταν η ανάκτηση των εδαφών που είχαν χαθεί με τον Πόλεμο των 6 Ημερών. Η επίθεση αυτή, έμελλε να σηματοδοτήσει την έναρξη του Δ’ Αραβοϊσραηλινού Πολέμου.

Για την ιστορία (μία σύνοψη): την ίδια στιγμή που οι αιγυπτιακές δυνάμεις περνούν τη Διώρυγα του Σουέζ, οι συριακές δυνάμεις, με τον απαιτούμενο εξοπλισμό ανίχνευσης και εξουδετέρωσης ναρκών, εισχωρούν στα υψίπεδα του Γκολάν. Στον πόλεμο συνδράμουν και οι αραβικές χώρες του OPEC, επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό στις εξαγωγές πετρελαίου προς αμερικάνικες εταιρείες, ενώ μειώνουν και τις εξαγωγές κατά 5% κάθε μήνα προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Έτσι, δημιουργείται η Α’ Πετρελαϊκή Κρίση.

Η κρίση αρχίζει να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την προειδοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή και την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Ενώ το Ισραήλ αιφνιδιάζεται αρχικά με αυτή την απόφαση, στις 8 Οκτωβρίου προχωρά στην αντεπίθεση, στοχεύοντας στην απώθηση των εχθρικών δυνάμεων. Στις 14 Οκτωβρίου, καταφέρνει να απωθήσει τελικά τις συριακές δυνάμεις προς την Δαμασκό. Στις 15 Οκτωβρίου, θέτει σε εφαρμογή την επιχείρηση Valiant, με στόχο την αποκοπή των αιγυπτιακών στρατευμάτων από τις οδούς ανεφοδιασμού τους.

Στις 22 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί ένα Αμερικανοσοβιετικό ψήφισμα, με τη Συρία να αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και να επανέρχεται στα προ του πολέμου σύνορά της με το Ισραήλ. Δύο ημέρες αργότερα, συμφωνεί και η Αίγυπτος. Στις 28 Οκτωβρίου, υπογράφεται η τελική εκεχειρία που οδήγησε στην διάσκεψη της Γενεύης.

Οι συνεχείς και στενές συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, οδηγούν τελικά στη λύση των διαφορών που είχαν προκύψει στον 4ο αυτό και τελευταίο Αραβοϊσραηλινό πόλεμο, στις 5 Σεπτεμβρίου 1978, στο Καμπ Ντέιβιντ, με την μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here