Σήμερα η κρίσιμη διάσκεψη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

 

Με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να έχουν επενδύσει πολλά στην επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχίζει σήμερα στις 9.30 το πρωί η διάσκεψη των ανώτατων δικαστών για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Η νομοθετική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών μπαίνει στο στόχαστρο της διευρυμένης Ολομέλειας υπο την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου και η πολιτική μάχη μεταφέρεται στο δικαστικό πεδίο.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς το Μαξίμου έχει σηκώσει το θέμα της αδειοδότησης ψηλά στην ατζέντα με «σημαία» ότι κλείνει μια παρατεταμένη περίοδος αδιαφάνειας στα κανάλια που εξέθρεψε την ανομία και την αδιαφάνεια.

Από την πλευρά της η ΝΔ, μιλά για κατάρρευση του διαγωνισμού -παρωδία που έστησε η κυβέρνηση, μετά και την αποχώρηση ενός εκ των υπερθεματιστών του κ. Ιωάννη- Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, προβάλλοντας κυρίως ότι δεν διασφάλισε τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών.

Δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν το μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της διαδικασίας αδειοδότησης να μην κριθεί σήμερα , να μην υπάρξει δηλαδή οριστική κρίση αλλά να γίνει και νέα διάσκεψη , αφού τα νομικά θέματα που τίθενται είναι πολλά. 

Πάντως, μέχρι τώρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν χάσει όλες τις δικαστικές μάχες, αφού όλες οι προσφυγές των ασφαλιστικών μέτρων έχουν απορριφθεί.

Ενα από τα κορυφαία νομικά ζητήματα που καλούνται να κρίνουν οι δικαστές  είναι εάν νομίμως η κυβέρνηση παρέκαμψε το ΕΣΡ, που προβλέπει το Σύνταγμα ως αρμόδιο όργανο για τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδείων, εκχωρώντας την εξουσία στον υπουργό Επικρατείας.

Αυτο είναι το κομβικό επιχείρημα των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία βέβαια ξεχνά ότι η αρνητική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτή που εμπόδισε τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, προστατεύοντας εμμέσως τους ιδιοκτήτες που εκπέμπουν έως και σήμερα.

Στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έχουν προσφύγει οι  τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

 

 

π

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here