Σάσα Βούλγαρη: Θαλασσο-μυθολογίες

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Εύχομαι να είστε όλοι καλά. Σας προσκαλώ για παραμύθια με καλή παρέα δίπλα στους υπέροχους πίνακες του Παναγιώτη Τέτση, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη! Φροντίστε έγκαιρα τις θέσεις σας γιατί ο χώρος γεμίζει γρήγορα! Και για όσους αγαπούν να λένε παραμύθια οι εγγραφές στο σεμινάριό μου για την Τέχνη της Αφήγησης, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνεχίζονται. Λόγω εκλογών δώσαμε μια μικρή παράταση και το σεμινάριο θα ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα. Υπάρχουν κάποιες λίγες θέσεις ακόμα γι΄ αυτό εάν σας ενδιαφέρει βιαστείτε!». Μιλάμε με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη,  υποψήφια της SCBWI Greece για το βραβείο ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) – το μεγαλύτερο βραβείο για την παιδική λογοτεχνία στον κόσμο!

-Τελευταίο Σάββατο στου Θεοχαράκη για τον Τέτση; Τι ώρα ξεκινάτε που απευθύνεστε;

Το πρώτο Σάββατο από προγράμματα αφήγησης που θα συνδυάζονται με άλλες εκθέσεις μέσα στη χρονιά… Μείνετε συντονισμένοι! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινά στις 19.00 το απόγευμα, διαρκεί περίπου μία ώρα και απευθύνεται σε παιδιά από 5 χρονών περίπου και ενήλικες. Αλλά θα γίνει άλλο ένα πρόγραμμα σε συνδυασμό με τους πίνακες του Τέτση την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 20.30 μόνον για μεγάλους!

-Πως ξεκινάς τα παραμύθια για τη ζωγραφική του Τέτση;

Μμμμμ! Δεν ξεκινώ βάσει κάποιας «σκηνοθεσίας»… Λειτουργώ αυθόρμητα και αυτοσχεδιαστικά αναλόγως του κοινού μου. Έφτιαξα όμως μιαν αυτοσχέδια ιστορία για έναν γέροντα που αγαπά τις ζωγραφιές και τη θάλασσα… τα κύματα και τα πινέλα… Και παίρνει τη βάρκα του και ξανοίγεται στα πέλαγα για να γεμίσουν τα μάτια του φως και γαλάζιο…

-Ζωγραφική και μυθολογία έχουν κοινά;

Οι λέξεις και το ταίριασμά τους δημιουργούν εικόνες. Οι εικόνες γίνονται συχνά σύμβολα. Και τα σύμβολα ξαναδημιουργούν λόγο… Ο μυθο-λόγος, ο παραμυθάς δηλαδή, κι ο ζωγράφος εκφράζονται με γλώσσα συμβολική: ο ένας χρησιμοποιεί λέξεις κι ο άλλος εικόνες. Όταν ψάχνω να βρω τη γλώσσα για να αφηγηθώ μυθολογία βυθίζομαι βαθειά στη γλώσσα των εικονογραφήσεων, των απεικονήσεων των μύθων…. Αλλά όλα αυτά είναι πάντα η λαχτάρα του ανθρώπου να δώσει μια μορφή – εικόνα ή λόγο – σε όσα κατακλύζουν την ψυχή και το νου του. Κι όταν κάποτε τα καταφέρνει ο παραμυθάς κι όταν κάποτε τα καταφέρνει ο ζωγράφος, τότε «μουσική» παράγουν και οι δυο. Συν-τονίζουν λέξεις ή εικόνες / σχήματα για να δημιουργήσουν αρμονία. Μόνον τότε υπάρχει επικοινωνία και συν-κίνηση… μόνον τότε αναγνωρίζουμε όλοι ένα έργο Τέχνης που μπορεί και να αντέξει στο χρόνο.

-Τι μαγικά στοιχεία αντλείς απο τη ζωγραφική του Τέτση;

Βλέπω τα βράχια του και σκέφτομαι κρυμμένα πλάσματα θαλασσινά και υδρόβια φυτά με ζωντανά πλοκάμια. Βλέπω τα κύματά του κι ονειρεύομαι γοργόνες και καράβια βυθισμένα. Βλέπω την ίδια την προσωποποιημένη Κυρά – Θάλασσα (όπως την είδε κι ο λαός) με χρυσόψαρα στα φαρδομάνικά της. Και βλέπω κι έναν ζωγράφο, γερο – μάγο που μου ανοίγει πόρτες του ονείρου με το εκπληκτικό του «πάλεμα» απάνω στον καμβά. Την λάτρεψα αυτήν την έκθεση!

-Τι λένε οι μικροι μας φιλοι μπροστα απο τους πίνακες του αγαπημένου μας ζωγράφου;

Γενικά έχω να πω ότι η αφήγηση μέσα σε μουσειακούς χώρους και σε πινακοθήκες (που είναι ένα από τα δυνατά σημεία του έργου μου και όπου έχω πρωτοστατήσει) κινητοποιεί πολύ τα παιδιά και όχι μόνον. Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιούμε αυτά τα προγράμματα και είδαμε ότι ακόμα και σε πιο στρυφνά, για ένα παιδί, θέματα (όπως π.χ. αρχιτεκτονικές εκθέσεις) η σύνδεση με αφηγηματικό τρόπο δημιουργεί οικειότητα με το εκάστοτε έκθεμα Έτσι μένουν οι πληροφορίες και το παιδί φεύγει με μια γλυκειά αίσθηση και μνήμη που ενδεχομένως να το ξαναφέρει μελλοντικά σε τέτοιους χώρους ως ενήλικα. Και να το κάνει ενδεχομένως να ενδιαφερθεί και περισσότερο για μια έκθεση.

-Εχεις κάποιο σχόλιο για το εγχείρημά σου απο τον Τέτση;

Όχι… δεν γνωρίζω καν αν έχει ενημερωθεί γι΄ αυτό που κάνω…  Δεν το έψαξα. Είναι ένα από τα σκληρά σημεία των καιρών μας. Ότι πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να επικοινωνήσουμε κάτι ή να το απολαύσουμε όσο θα θέλαμε λόγω τραγικής έλλειψης χρόνου.Εργάζομαι πραγματικά πολύ σκληρά… Με την οικονομική κρίση σκληρότερα, καθώς κάνω δουλειά για… τρείς και παραπάνω λόγω έλλειψης άλλων δυνατοτήτων…Πάντως έχω εκφράσει την επιθυμία μου να τον γνωρίσω. Λατρεύω από παλιά τη δουλειά του.

-Το χειμώνα που θα σε δούμε;

Ανανέωσαμε την συνεργασία μου με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ξεκινώ για μερικές αφηγήσεις τον Νοέμβριο όπου θα αφηγηθώ Ελληνική Μυθολογία με επίκεντρο τους μυθολογικούς ήρωες – πρώτον τον Ηρακλή! – και στη συνέχεια πρέπει να με ψάξετε γιατί θα έχουμε εκπλήξεις: να σας κρατώ σε αγωνία!!! Θα έχω κάποιες λίγες παρουσιάσεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ανάλογα με την κάθε έκθεση και κάποιες διάσπαρτες αφηγήσεις σε άλλους χώρους. Επίσης συνεχίζω τα σεμινάριά μου για όποιον ενδιαφέρεται για την Τέχνη της Αφήγησης, με έδρα μου το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που με τιμά με την συνεργασία του για έκτη συνεχή χρονιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here