Ρωσικές εκλογές: Πρώτο με διαφορά, το κόμμα του Πούτιν

Το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, αλλά με μειωμένο ποσοστό, σύμφωνα με τα exit polls.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας συγκεντρώνει ποσοστό 44,5% στις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα (exit poll) που διενήργησε η κρατική εταιρεία VTsIOM. Στις προηγούμενες εκλογές του 2011, το κόμμα του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είχε συγκεντρώσει το 49%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στις εκλογές το εθνικιστικό κόμμα LDPR κατετάγη δεύτερο με 15,3%, ακολουθούμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα με 14,9% και το κόμμα της Δίκαιης Ρωσίας με 8,1%.

Τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι μόνες παρατάξεις που εκφράζονται ανοικτά επικριτικά κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν κατόρθωσαν να υπερβούν το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Δούμα, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Ωστόσο, κάποιοι από τους υποψηφίους τους ενδέχεται να καταφέρουν να εκλεγούν στη Δούμα από τις εκλογές στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.

Μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως το κόμμα του νίκησε κι ο λαός ψήφισε το κόμμα του Ενωμένη Ρωσία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το κόμμα μας έχει κερδίσει», δήλωσε ο Πούτιν στα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, έχοντας στο πλάι του τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ηγέτη του Ενωμένη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε πως το αποτέλεσμα που πιστώνεται το κόμμα του (44,5%) είναι καλό, ενώ κάνοντας αναφορά στην κάμψη της ρωσικής οικονομίας τόνισε «η κατάσταση δεν είναι εύκολη, ο κόσμος το νιώθει, και θέλουν την ελπίδα πως η πολιτική κατάσταση θα πρέπει να παραμείνει σταθερή».

Αναφορικά με τη μικρή προσέλευση στις κάλπες, μικρότερη του 40% στις 18:00, ώρα Ελλάδος, (έναντι 51% στις προηγούμενες) ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε «πως ναι μεν δεν ήταν η υψηλότερη, αλλά ήταν μολαταύτα σημαντική».

Από την πλευρά του ο Μεντβέντεφ, που έσπευσε μετά τα exit polls στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, δήλωσε κι αυτός τη βεβαιότητα πως το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here