Ρωσία-Τουρκία ξανάρχισαν συζητήσεις για τον αγωγό αερίου

 

Δεν πέρασαν παρά μόνον λίγες ημέρες από την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας που είχαν διαταραχθεί από την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, Turkish Stream ξανάρχισαν.

Αλλωστε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν όταν είχε ερωτηθεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και πριν την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Τουρκία, δεν είχε εγκαταλείψει το σχέδιο για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου.

Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 24, ο Νόβακ είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί να εξάγει 15,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της σχεδιασμένης διαδρομής.

«Οι συζητήσεις με την Τουρκία ξανάρχισαν για την κατασκευή δύο αγωγών στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Έχει σχεδιαστεί ότι ο δεύτερος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο Νόβακ.

Τοu έμα έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία και συνδέεται άμεσα με πολύ μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας. Οi Αμερικανοί πάντως διαφωνούν με την κατασκευή του και είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στην επέκτασή του από τα τουρκικά σύνορα στο ελληνικό έδαφος(Greek stream).

To ενδιαφέρον των ΗΠΑ, που είχαν στείλει στην Ελλάδα έως απεσταλμένο τον αρμόδιο υφυπουργό τους για θέματα διπλωματίας της ενέργειας είναι μεγάλο, καθώς δεν θέλουν με τίποτα να περάσει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Αντίθετα παροτρύνουν την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο.

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ήδη στην κατασκευή του ΤΑΡ τα επίσημα εγκαίνια του οποίου έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη πριν λίγους μήνες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here