Ρωσία: Η Τουρκία ανεφοδιάζει τον ISIS μέσω της πόλης Αζάζ

Ευθεία βολή εκτόξευσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατά της Τουρκίας. Η Μόσχα κατηγορεί την Αγκυρα ότι δεν θα θέλει να πέσει στα χέρια των κουρδικών δυνάμεων η Αζάζ επειδή η συριακή πόλη βρίσκεται σε μια οδό την οποία χρησιμοποιεί για να ανεφοδιάζει το Ισλαμικό Κράτος.

«Μερικοί από τους εταίρους μας κυριολεκτικά μας ικέτευσαν να ‘μην αγγίξουμε’ έναν διάδρομο που είναι λίγο μικρότερος από 100 χιλιόμετρα στα συρο-τουρκικά σύνορα γύρω από την Αζάζ», ανέφερε σε επίσημα σχόλιά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που επιχειρούν επίσης στη Συρία.

«Προφανώς αυτό έχει στόχο να εξασφαλισθεί ο καθημερινός ανεφοδιασμός του Ισλαμικού Κράτους, της Τζάμπατ αλ-Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα από την Τουρκία μέσω της περιοχής αυτής και επίσης να μπορεί να χρησιμεύει ως πέρασμα για τρομοκράτες», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Τουρκία είχε κατηγορήσει  τη Ρωσία για ένα «προφανές έγκλημα πολέμου» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προειδοποίησε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG ότι θα αντιμετωπίσει «τη σκληρότερη αντίδραση», αν προσπαθήσει να καταλάβει την πόλη Αζάζ, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Νωρίτερα την Τρίτη, το Κρεμλίνο είχε απορρίψει κατηγορηματικά τουρκικές κατηγορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμες.

Ο ρωσικός στόλος της Κασπίας δεν διαθέτει σκάφος ικανό να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο όπως αυτός που έπληξε νοσοκομείο στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο εκπρόσωπος  του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ  δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως τρομοκράτες στις συριακές επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου συνεχίζουν να λαμβάνουν στη διάρκεια της νύχτας όπλα και ενισχύσεις από το τουρκικό έδαφος.

Ρωσικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 444 εξόδους στη Συρία από τις 10 έως τις 16 Φεβρουαρίου και έπληξαν 1.593 στόχους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια στιγμή ο Νταβούτογλου επιμένει στους βομβαρδισμούς κατά κουρδικών θέσεων στη Β. Συρία. 

Η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει στο PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας απάντησαν με ικανοποιητικό τρόπο και θα συνεχίσουν να το κάνουν», είπε ο Νταβούτογλου στην Γερμανίδα καγκελάριο.

Η συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας εναντίων των Κούρδων ανταρτών και ζητά από τον ΟΗΕ να παρέμβει. Παράλληλα, πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι οποίες είναι κάθετα αντίθετες με τις τουρκικές ενέργειες και οι οποίες ζητούν από την Τουρκία να πάψει τους βομβαρδισμούς των κουρδικών θέσεων. Στην ίδια γραμμή και η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά του YPG.

Στόχος των Κούρδων η ενοποίηση της Ροζάβα

Σύμφωνα με τον γεωγράφο – ειδικό για τη Συρία – κ. Φαμπρίς Μπαλάνς, οι Κούρδοι, οι οποίοι προωθήθηκαν απωθώντας τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, ελέγχουν πλέον το 14% του συριακού εδάφους (26.000 τετρ. χλμ), έναντι 9% το 2012. Και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελέγχουν τα τρία τέταρτα των 800 χιλιομέτρων της τουρκοσυριακής μεθορίου. Στόχος τους είναι η αποκατάσταση της σύνδεσης ανάμεσα στα τρία κουρδικά καντόνια – Αφρίν και Κομπάνι, στην επαρχία του Χαλεπίου και Τζαζιρέ, στην επαρχία Χασακέ – και η αυτονομία των κουρδικών περιοχών κατ’ εικόνα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

syria_chartis1

«Ο κύριος στόχος των Κούρδων είναι η προσάρτηση των καντονίων. Θέλουν μία αποκεντρωμένη Συρία που θα λειτουργεί με ένα σύστημα καντονίων», δηλώνει από την Ουάσινγκτον στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Μουτλού Τσιβίρογλου, αναλυτής ειδικός στη Συρία και του Κούρδους. «Οι Κούρδοι θέλουν να συνδέσουν το Κομπάνι με το Αφρίν (στην επαρχία του Χαλεπίου) ώστε η Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν) να έχει μία εδαφική συνέχεια», σύμφωνα με τον κ. Φαμπρίς Μπαλάνς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here