Ρουπακιώτης: Όσοι νομίζουν ότι οι δηλώσεις Τσίπρα για τις άδειες θα επηρεάσουν το ΣτΕ, είναι μακριά από την πραγματικότητα

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

 

«Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να μην τα πει (όσα είπε για το ΣτΕ). Όσοι νομίζουν ότι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι παρέμβαση και θα επηρεάσει (το ΣτΕ) είναι μακριά από την πραγματικότητα. Μου θυμίζει κάποιον που με αεροβόλο προσπαθεί να σκοτώσει ελέφαντα.Το κύρος του ΣτΕ δεν μπορεί να προσβληθεί από οτιδήποτε. Θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αποφεύγονται τέτοιες αναφορές είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά πέραν αυτού τίποτα άλλο. Το ΣτΕ θα πράξει αυτό που νομίζει και το λέω παρά το γεγονός ότι έχει εκδώσει και αποφάσεις με τις οποίες είμαι αντίθετος», υποστήριξε σε συνέντευξή του στον Alpha 989 ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο κ.Ρουπακιώτης τόνισε ότι υπήρξε πολιτικός λόγος για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στη θέσπιση του νόμου για τον τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών . «Εγώ είμαι υπέρ των ανεξαρτήτων αρχών ωστόσο κάποιοι αρνούνται να υπάρξει διοίκηση στο ΕΣΡ επί μήνες ολάκαιρους. Υπάρχει πολιτικός λόγος, ότι σκοπίμως δεν θέλησαν να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Το ΣτΕ θα κρίνει αν ήταν αυτό αρμόδιο ή το κράτος. Εφόσον δεν υπήρξε ΕΣΡ πώς θα γίνει; Θα μείνει απροστάτευτη μία κοινωνία επειδή κάποιοι αρνούνται να συγκροτηθεί ΕΣΡ;».

Υπενθύμισε μάλιστα την πάγια νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία μετά τη λήξη της θητείας μελών ανεξαρτήτων αρχών δεν μπορούν επί μακρόν, με παρατάσεις, να παρατείνεται η θητεία τους.

«Εκείνο που μπορώ να σας πω», ανέφερε χαρακτηριστικά,  «είναι ότι το ΣτΕ είχε ακυρώσει αποφάσεις ανεξαρτήτων αρχών επειδή οι ανανεώσεις αδειών γίνονταν για μακρό διάστημα, χωρίς να έχει οριστεί διοίκηση. Αφού παρατείνεται για μία, άντε δύο φορές, δεν μπορεί να παραταθεί η θητεία των μελών όλων των ανεξαρτήτων αρχών επί μακρόν. Υποθέτω ότι αυτός ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση οδηγήθηκε στο να καταθέσει νόμο».

Τόνισε ότι «δεν υπήρξε κυβέρνηση που να μην έχει εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ. Υπήρχαν κυβερνήσεις που αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν, όταν το δημόσιο ταμείο είναι άδειο πχ, για το πώς να καταβληθούν με δόσεις αυτά που το ΣτΕ είχε αποφασίσει να δοθούν».

Ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε πως έχει μια σαφή τοποθέτηση υπέρ των θεσμών και είναι υπέρ της λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στο πλαίσιο της νομιμότητας
ώστε να μη χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

«Είμαι υπέρ της λειτουργίας των θεσμών, υπέρ της ύπαρξης και της λειτουργίας ιδιωτικών σταθμών. Είμαι καταφανώς υπέρ του να εντάσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα σε μία νομιμότητα. Έπρεπε κάποιος να το αποφασίσει. Το αποφάσισε με όρους νομιμότητας αυτή η κυβέρνηση. Αυτό λέει ο νόμος που θα κριθεί. Το κράτος υποχρεούται να βάλει όρους νομιμότητας, είναι οι εργοδότες υποχρεωμένοι να αναπτύσσουν την δραστηριότητά τους με όρους νομιμότητας.

Να διεκδικήσουν, όσο επιτρέπουν τα πράγματα, να εξαγγελθεί η ίδρυση σταθμών περιφερειακής εμβέλειας ώστε να υπάρχει και νέα δυνατότητα να μην χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι αυτοί (στα κανάλια που θα κλείσουν)», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει απόλυτα κάποιος με όσα λέγονται από τον επάξια διατελέσαντα τελευταία Υπουργό Δικαιοσύνης και παλαιότερα Γ.Γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης και πρώην Πρόεδρο του ΔΣΑ, αλλά και έμπειρο δικηγόρο, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, δηλαδή κάτι που ξέρουν όλοι οι πραγματικοί νομικοί:P δηλαδή, ότι όχι μόνο δεν επηρεάζονται οι δικαστές (η συντριπτικότατη πλειοψηφία τους) από τον πολύ και εξωδικαστικό θόρυβο, απ’ όπου κι αν προέρχεται, αλλά αντίθετα ο 8όρυβος αυτός βλάπτει τελικά τους ίδιους τους θορυβοποιούς, άσχετα αν δεν το καταλαβαίνουν, γιατι κατι τέτοιο δείχνει γύμνια επιχειρημάτων, τουλάχιστον στα πλαίσια νομικών συστημάτων όπως το δικό μας, καθώς και άλλων που δεν ακολουθούν οργανωτικά το αύστημα των ενόρκων ακόμη και σε μη ποινικές δίκες [όπως π.χ. στις ΗΠΑ, από τα κινηματογραφικά έργα των οποίων μάλλον φαίνεται να έχουν επηρεαστεί οι οπαδοί της ρητορείας (και θεατρικής καμιά φορά)], επαρκές (μάλλον μόνο κατ’ αυτούς) για το ακροατήριο (ακόμη και,αν όχι κυρίως, εκτός της αίθουσας διαδικασίας), αλλά ανεπαρκές (και μάλλον ανύπαρκτο) για το δικαστήριο. Τα παραδείγματα είναι πολλά και τα γνωρίζουν πολύ καλά οι πραγματικοί νομικοί, όλων των κλάδων.
    Τώρα ενδεχόμενο γλωσσικό ολίσθημα του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στη ΔΕΘ, που μάλλον ήθελε να τονίσει την πεποίθηση για τη νομιμότητα ,κατ΄αυτόν πάντοτε, της διαδικασίας αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς μάλλον επίσης να θέλει να επηρεάσει και τις μέλλουσες να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ επί σχετικών προσφυγών ενδιαφερομένων, δεν δικαιολογεί τόσο θόρυβο σχετικά, που να προκαλεί τελικά το πιό πάνω παρουσιαζόμενο και αποδοκιμαζουν φαινόμενο της εξωδικαστικής ρητορίας, που ούτε το Δικαστήριο μπορεί να πείσει, αλλά ούτε ακόμη και το ακροατήριο, στο οποίο απευθύνεται κυρίως. Ίσως θα μπορούσαν ενδεχόμενα να ψέξουν την όποια ενδεχόμενη απροσεξία στην προετοιμασία και σαφήνεια του πρωθυπουργικού λόγου στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά «επουδενι λόγω» προκύπτει και η αποδιδόμενη σ’ αυτόν πρόθεση να επηρεάσει την Δικαιοσύνη κι αυτό, όχι μόνο κατά την ταπεινή μας γνώμη, αλλά μάλλον και άλλων εγκρίτων νομικών, όπως π.χ.και του κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, όπως προκύπτει από τη σχολιαζόμενη είδηση, αλλά και άλλων, ακόμη και άλλων ιδεολογικών πεποιθήσεων, στους οποίους μάλλον θα συγκαταλεγόταν, αν ήταν πάντοτε μαζί μας, ο αείμνηστος, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου και κυρίως Διοικητικής Δικονομίας, Φαίδων Βεγλερής, που με το αναγνωρισμένο διεθνώς κύρος του και μεγάλη του πίστη στην δΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΜΗΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΣΥΝΗΓΟΡΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗς ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΏΡΑ ΜΑΣ! Ο αείμνηστος Καθηγητής μας υπήρξε πάντοτε δίκαιος και δεν βιαζόταν να κατηγορήσει κάποιοον άδικα ή επιπόλαια, αλλά ούτε ήταν ρήτορας του ακροατηρίου και μόνο!
    Με Τιμή, προς όλους, συμφωνούντες ή μη, με με τα παραπάνω,
    Ιωαννης Χ, Βούλγαρης (ivoulga@law.duth.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here