Ρήγμα στον εθνικό διάλογο για την παιδεία – αποχωρούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ καταγγέλλοντας το Υπουργείο

Κατηγορώντας την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για » άκρως προσχηματικό διάλογο και με προειλημμένες αποφάσεις» η  Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ αποχώρησε από  την Επιτροπή Eθνικού Διαλόγου, αποσύροντας τον εκπρόσωπό της Μιχάλη Μπρατάκο.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε μετά την διαμαρτυρία των ΤΕΙ για την κατανομή των 500 θέσεων διδακτικού προσωπικού  που έκανε το Υπουργείο  σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η κατανομή ειναι 364 στα ΑΕΙ, 136 στα ΤΕΙ .Η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ έκανε λόγο για «μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια» και για «αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση» που οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε «περαιτέρω μαρασμό».

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Με σχετική υπουργική απόφαση και με κριτήριο όχι την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων, αλλά τη «σχετική βελτίωση της σχέσης διδασκόντων/διδασκουσών-διδασκομένων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου, καθορίστηκε ότι στα πανεπιστήμια θα κατανεμηθούν 364 θέσεις και στα ΤΕΙ 136.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, τα κριτήρια βάσει των οποίων κατένειμε τελικά τις θέσεις στα ΑΕΙ ήταν ο αριθμός κενών θέσεων που τα ίδια τα Ιδρύματα είχαν αποστείλει στο υπουργείο, η αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων, καθώς επίσης και η βελτίωση κατά 1-2% της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων. Παράλληλα, το ΥΠΕΘ δεσμεύτηκε για την επιπλέον ενίσχυσή τους, με την επόμενη κατανομή των άλλων 500 θέσεων.

Tι απαντά η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ

Σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, επισημαίνει ότι δεν ελήφθη υπόψη η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μ.ο. 1/100) συγκριτικά με τα πανεπιστήμια (μ.ο. 1/30) και ότι αριθμητικά, το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1.700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά έναντι των πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ), πέραν των πολύ μεγάλων αναγκών σε έκτακτο προσωπικό φέτος.

Η Σύνοδος  διαμαρτύρεται ακόμη για τη μη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, υπεσχημένης από την κ. Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά), μεταξύ ΤΕΙ και πανεπιστημίων, και καλεί τον υπουργό Νίκο Φίλη να δώσει στη δημοσιότητα τον αλγόριθμο κατανομής που χρησιμοποιήθηκε και μετά από σχετικό διάλογο με τη Σύνοδο να προβεί σε διορθωτική απόφαση αυτής που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Απαντώντας, η κ. Αναγνωστοπούλου, ανέφερε ότι «προκαλεί θλίψη» η στάση των προέδρων των ΤΕΙ, καθώς «αντί να χαιρετίσουν καταρχάς την πρόσληψη μετά από 6 χρόνια μελών ΕΠ για τα Ιδρύματα, θεωρούν την απόφαση του υπουργείου αντιδημοκρατική». Η αναπληρώτρια υπουργός υπεραμύνεται της απόφασής της, τονίζοντας ότι το κοινό κριτήριο κατανομής θέσεων για το σύνολο των ΑΕΙ ήταν και παραμένει η σταδιακή μείωση της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων και ότι η λύση που προκρίθηκε «δεν ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημίων, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της αναλογίας στα ΤΕΙ».

Τέλος, σχετικά με τα διδακτορικά, εγκαλεί τους προέδρους των ΤΕΙ, καθώς υποστηρίζει ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την έρευνα. «Μάλλον οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν είναι καλά ενημερωμένοι», καταλήγει η κ. Αναγνωστοπούλου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here